Koninklijke Onderscheiding voor Foka Koerts

SASSENHEIM, 14 februari 2021 – Burgemeester Carla Breuer maakte op donderdag 11 februari aan mevrouw F. Koerts-Post (68) bekend dat zij koninklijk is onderscheiden. De bekendmaking gebeurde digitaal, tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van Christelijke Harmonievereniging Crescendo uit Sassenheim.

Mevrouw Koerts wordt gedecoreerd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanwege de corona maatregelen zal de fysieke uitreiking van de onderscheiding op een later moment plaatsvinden.

Betrokkenheid bij Crescendo
Foka Koerts werd in 1983 lid van Crescendo. Ze speelt als trompettist in het Groot Harmonieorkest en de verschillende ensembles van de vereniging. Haar betrokkenheid bij Crescendo reikt echter veel verder dan haar eigen muzikale bijdrage als trompettist. In 1994 trad zij toe tot het bestuur van de vereniging. Daarnaast werd zij in dat jaar de bibliothecaris van de vereniging en legde zij zich ook toe op het arrangeren en transponeren van muziek.

Belangrijke rol als bibliothecaris
Als bibliothecaris van de vereniging beheert, organiseert en onderhoudt Foka het muziekarchief en zorgt zij ervoor dat elke musicus voor een concert of optreden een passende muziekpartij op de lessenaar heeft. Ze heeft een breed netwerk van bibliothecarissen van andere verenigingen om zich heen verzameld en weet altijd de juiste informatie te verkrijgen. Naast haar activiteiten als bibliothecaris, is Foka ook actief als arrangeur voor de diverse fluit- en klarinet ensembles van Crescendo.

Zij zorgt ervoor dat de muziek altijd wordt toegespitst op de locatie en het publiek: zachte en rustgevende muziek voor bewoners van het hospice, vrolijke sinterklaasliedjes voor de pietenband, muziek uit vroeger tijden voor bewoners van het bejaardentehuis.

De liefde voor muziek
Voordat Foka zich als vrijwilliger ging inzetten voor Crescendo, begon zij in 1987 al met het geven van blokfluitlessen aan jonge kinderen (5-7 jaar), belangeloos én onbezoldigd.

Daardoor kon iedereen die graag een muziekinstrument wilde leren spelen een start maken, ook kinderen uit gezinnen waar geen geld was voor de muziekschool. Tot 2012 heeft zij meer dan honderd kinderen de eerste beginselen van het muziek maken bijgebracht. Vele muzikanten die nu gewaardeerde leden van de Crescendo orkesten zijn,

hebben de eerste schreden op het muzikale vlak gezet bij haar in de blokfluitlessen. “Hoe mooi het is als de liefde voor muziek en de kennis worden overgedragen aan een volgende generatie”, aldus burgemeester Breuer.

De burgemeester was verheugd dat zij dit mooie bericht aan de ontroerde mevrouw Koerts mocht overbrengen: “De enthousiaste en ijverige vrijwilliger Foka Koerts, die vanuit het hart alles geeft voor de vereniging, is enorm waardevol voor de vereniging en daarmee voor ons als gemeenschap.”

Advertentie