Koudenhoorn gaat dicht bij drukte in Pinksterweekend

WARMOND, 29 mei 2020 – Het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn en de Strengen worden afgesloten als het in het Pinksterweekend te druk wordt. Het negeren van de afsluitingen kan na een waarschuwing een coronaboete van 390 euro en een strafblad opleveren. Afgelopen Hemelvaart negeerden bezoekers de regels en voorzorgsmaatregelen.

Voorafgaand aan het Hemelvaartweekend hadden omwonenden en gebruikers van Koudenhoorn burgemeester Breuer al gewaarschuwd voor de drukte op het eiland. Daarnaast zagen zij dat de bossages steeds vaker als toilet worden gebruikt door recreanten, omdat de toiletten op het eiland zijn afgesloten.

In een reactie laat de gemeente weten dat ze met een officiële waarschuwing hopen we het gedrag van mensen te veranderen. “Mensen met een waarschuwing zijn bij de gemeente en politie in beeld. Iedereen die al een officiële waarschuwing heeft, wordt bij een volgende overtreding keer beboet. De vraag om de toiletvoorzieningen te mogen openen is door de burgemeester bij de voorzitter van de veiligheidsregio nadrukkelijk neergelegd. Wij hopen hier spoedig een reactie op te krijgen. Dit besluit is geen gemeentelijke beleidsvrijheid”, aldus de gemeente

Als het te druk wordt in Warmond zal de gemeente bezoekers dit weekend weer ontraden om nog naar Koudenhoorn en De Strengen te komen. De parkeerplaats op de gemeentehaven wordt dan afgesloten en aanmeren bij Koudenhoorn, de Zwanburgerpolder en park Groot Leerust is verboden.

Met Hemelvaart was ook de helft van de parkeerplaatsen met hekken afgesloten, maar het duurde niet lang voordat bezoekers de hekken opzij hadden geschoven en het hele parkeerterrein in bezit hadden genomen. Inmiddels heeft de gemeente op de helft van de parkeerplaatsen zware zandzakken geplaatst om het parkeren onmogelijk te maken. De omwonenden vrezen nu al de parkeerdruk die hierdoor in de omliggende straten gaat ontstaan.

Ook het verbod om aan te meren op Koudenhoorn werd met Hemelvaart actief genegeerd. De ketting waarmee de aanlegplaatsen waren afgesloten werd door botenbezitters verbroken. De handhavers op het eiland traden hier niet tegen op.

De gemeente wil Koudenhoorn en de Strengen nu afsluiten voordat het te druk wordt. Het aantal bezoekers wordt vanaf het begin gemonitord. Daarnaast worden extra toezichthouders, agenten en een drone ingezet. Op de brug naar Koudenhoorn zijn al hekken geplaatst waarmee het eiland kan worden afgesloten. Op Koudenhoorn zelf worden bij wijze van proef cirkels in het gras aangebracht zodat de 1,5 meter ook zichtbaar is.

Ook is er een brief gestuurd naar de eigenaren van jachthavens, botenverhuurders en campingeigenaren om hun klanten en gasten te verzoeken bij drukte de recreatie eilanden te vermijden.

De eventuele afsluiting van Koudenhoorn en de Strengen is mogelijk door de noodverordening van de veiligheidsregio Holland Midden. De bijgewerkte noodverordeningen worden vlak voor dat deze ingaan gepubliceerd zonder mogelijkheid van controle door de gemeenteraad van Teylingen.

Op het ‘besluit parkeerterreinen‘ van de noodverordening valt nog wel iets aan te merken. Bijna alle locaties in Warmond worden foutief gespeld: Koudehoorn in plaats van Koudenhoorn, Park Groot-Leerrust in plaats van Park Groot Leerust en Zwamburgerpolder in plaats van Zwanburgerpolder.

Advertentie