Kunstweek geopend met succesvolle versie van Maestro

WARMOND, 3 november 2019  – Met een lokale versie van de televisiehit Maestro en natuurlijk het traditionele Gluren bij de Buren is de Warmondse Kunstweek 2019 van start gegaan. Het thema dit jaar is ‘Sporen van Jan Steen’ . Verschillende activiteiten staan in het teken van de oude meester. (Foto’s: Henk Keijzer)

De Kunstweek opende vrijdagavond met Maestro Warmond!, waarbij een aantal bekende inwoners van Teylingen het Kennemer Jeugd Orkest mochten dirigeren. Een uitverkocht Trefpunt zag de Warmondse huisarts Rolf de Vriend met de eer strijken. En dat terwijl hij geen tijd had gehad om te oefenen.

Zaterdag was de officiële opening op het Pleintje bij de pomp. Kunstenaar Nicoline Heemskerk werkte samen met leerlingen van de basisschool aan een levensgrote reproductie van een schilderij van Jan Steen. Net als vorig jaar waren op het pleintje kunstenaars aan het werk en werd er muziek gemaakt. Ook was er een rondleiding langs de ramen van de Dorpsstraat, waar tal van kunstenaars hun werk exposeren in het kader van Gluren bij de Buren.

Hollywood
Het Monward Consort bracht zaterdagavond een concert vol filmmuziek: Monward Goes Hollywood. Op het programma stonden melodieën die speciaal voor films zijn gecomponeerd, maar ook klassieke muziek die in films is gebruikt, bijvoorbeeld van Mahler en Mozart. Tijdens de avond in de Protestantse Kerk werden ook beelden uit de films getoond.

In Het Oude Raadhuis komt dichter Vrouwkje Tuinman op zondag november vertellen over het dichterschap en haar nieuwste bundel Lijfrente. Later die middag was de opening van de tentoonstellingen in Galerie de Pomp en Het Oude Raadhuis.

Jan Steen
Warmond profileert zich steeds nadrukkelijker als Jan Steen-dorp en daar sluiten verschillende activiteiten in de Kunstweek bij aan. Zo verzorgt Jeroen Spijker, de maker van de buste van Jan Steen in Warmond, een workshop boetseren. Camée van Blommestein houdt op donderdagavond 7 november een lezing met als thema ‘Politiek en Cultuur bij Jan Steen.’
Schrijver Peter Buwalda wordt op vrijdagavond 8 november in Het Trefpunt geïnterviewd door Michiel Noordzij. Hij zal daar onder meer vertellen over zijn laatste roman Otmars Zonen. Zaterdag 9 november brengen Wendy Roobol en Ursula Dütschler in het Trefpunt hun voorstelling Mozarts Mooie Meiden.

Huiskamerfestival
Net als vorig jaar wordt de Kunstweek afgesloten met het huiskamerfestival kKik (kleinKunst in de Kamer). Het publiek krijgt op zondagmiddag 10 november een drietal voorstellingen voorgeschoteld in een bijzondere setting. Vorig jaar was het festival in korte tijd uitverkocht, de reacties waren enthousiast. Bezoekers hebben dit jaar de keuze uit twee routes.
Voor wie zelf actief wil zijn tijdens de Kunstweek, staan tal van workshops op het programma. Kunstenaars leren de deelnemers de fijne kneepjes van verschillende kunsten, zoals collages maken, handlettering en verf maken. Ook voor kinderen is er veel creatiefs te doen.

Het volledige programma is te vinden op de vernieuwde website van de Kunstweek: www.kunstweekwarmond.nl.

Video: Omroep Bo volgde Chris Zwetsloot in aanloop naar Maestro.