Meerderheid gemeenteraad is klaar met hoofdpijndossier Ondernemersfonds

TEYLINGEN, 22 juni 2020 – Er is geen meerderheid in de gemeenteraad voor het door GroenLinks en CDA voorgestelde raadsonderzoek naar het Ondernemersfonds. De raad fluit ook het college terug over de cassatie bij de Hoge Raad na het door de gemeente verloren hoger beroep tegen de OZB-verhoging voor het fonds. Wethouder Marlies Volten (foto) gaat aan het werk om de onderlinge verhoudingen tussen de gemeente en ondernemers te herstellen.

Het college heeft al een pro forma hoger beroep bij de Hoge Raad ingediend. De gemeenteraad heeft echter het laatste woord en geen enkele partij is voorstander van cassatie om een definitief juridisch antwoord te krijgen of de Teylingse OZB constructie voor het Ondernemersfonds legaal was.

Raadsonderzoek
GroenLinks wil uitzoeken waarom het ondernemersfonds is ingevoerd terwijl er geen draagvlak was en er gewaarschuwd was voor de juridische kwetsbaarheid. Het CDA wil dat college en gemeenteraad reflecteren en kijken ‘welke afslagen gemist zijn’. Het is voor de CDA niet de bedoeling om ‘met de vinger te wijzen of aan stoelpoten te zagen’.

Volgens de VVD is het onmogelijk om achteraf een genuanceerd oordeel te geven over het ondernemersfonds. ‘Het hele dossier was een grote teleurstelling met alleen verliezers’, aldus Monique de la Rie (VVD).

Trilokaal verbaast zich erover dat ondernemers die hebben meegedaan om het geld van het ondernemersfonds uit te geven nu ook in de rij staan voor een schadevergoeding. Als de (oud-)raadsleden ondervraagd zouden worden over het ondernemersfonds levert dat volgens Trilokaal alleen maar 40 verschillende meningen op: er zijn geen onpartijdige ‘juryleden’.

Bart van der Ploeg (D66) zegt dat ondernemers bij hem aangeven dat ze blij zijn als het dossier wordt afgesloten.

Paul Witteman (PvdA) is niet overtuigd van een raadsonderzoek. Het dossier levert volgens hem genoeg punten om mee aan de slag te gaan.

Frans Nederstigt (ChristenUnie) zegt dat een raadsonderzoek niets extra aantoont: “We kunnen de vragen zelf beantwoorden door in de stukken te kijken”.

Inspreker Frank van der Valk zegt dat de extra OZB bijdrage ‘van ondernemers is gestolen onder dwang’. Het geld moet volgens hem uit de kas van de gemeente terug naar de ondernemers.

Op de site ondernemersfondsteylingen.nl van de opgeheven stichting staat nu “Dit is de toekomstige plek van iets tofs.”. Er zullen weinig Teylingse politici of ondernemers zijn die deze mening delen.

Advertentie