Motie vuurwerkverbod loopt met een sisser af

TEYLINGEN, 15 juli 2020 – In Teylingen kan komende jaarwisseling vuurwerk worden afgestoken, behalve in vuurwerkvrije zones. Een motie, die oproept om de hele gemeente vuurwerkvrij te maken behalve in nieuwe vuurwerkzones waar omwonenden toestemming geven, werd aangehouden.

ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en Fractie Piket wilden met een motie het systeem van de vuurwerkvrije zones omdraaien. Juist de mensen die wel vuurwerk af willen steken moeten dan driekwart van de buurt achter zich zien te krijgen. De rest van de gemeente is dan vuurwerkvrij. Op dit moment moeten just de inwoners die geen vuurwerk in hun straat willen de deuren langs om medestanders te krijgen.

Burgemeester Carla Breuer ziet invoering van de het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling niet zitten. Het college heeft de afgelopen tijd met een enquĂȘte onderzocht hoe inwoners tegenover vuurwerk staan. Om nu een aanpak te kiezen die niet is onderzocht, druist volgens Breuer in tegen het betrekken van de inwoners bij het vuurwerkbeleid.

De burgemeester wil afwachten wat het landelijk verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk oplevert. Daarnaast vereist een vuurwerkvrije gemeente een intensieve voorbereiding en wijziging van de APV. Ten slotte is er vrees voor de openbare orde en overtreding van de coronaregels als veel mensen samenkomen in een vuurwerkzone en dan onvoldoende afstand tot elkaar houden. “Mag de motie met wat minder haast?”, vroeg Breuer aan de indieners.

VVD, D66, CDA en Trilokaal zijn tegen de motie. Frans van Swieten (Trilokaal) voegde nog een argument toe: Vuurwerkverkopers zouden in december pas weten hoe veel vuurwerk er verkocht kan worden.

Het college is wel bereid om te kijken of inwoners het voorstel een interessante gedachte vinden voor de jaarwisseling 2021/2022. Frans Nederstigt (ChristenUnie) zag in dat de motie bij stemming onvoldoende steun zou krijgen. Hij besloot zijn kruit droog te houden en de motie aan te houden.

Voor of tegen vuurwerkverbod

Is Teylingen voor of tegen een vuurwerkverbod? In september 2019 vond een representatieve steekproef met 1039 deelnemers plaats. Toen was 28% voor een vuurwerkverbod in de hele gemeente Teylingen. In een tweede onderzoek met 309 deelnemers in april 2020 wordt heel verschillend geantwoord op bijna dezelfde vraag:

  • 29% vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden (in de gemeente of het hele land)
  • 62% is voor een algemeen verbod op consumentenvuurwerk in de gemeente

Bij deze percentages moet volgens de gemeente rekening gehouden worden met het feit dat de groep toch niet geheel representatief is. De mensen die vuurwerk afsteken lijken ondervertegenwoordigd. Het laatste percentage zou volgens de gemeente gecorrigeerd moeten worden op basis van de landelijke cijfers naar 57% voorstanders.