Nieuwe spoorwegonderdoorgang in Voorhout

VOORHOUT, 19 december 2018 – Voorhout krijgt een spooronderdoorgang. Niet bij de spoorwegovergang aan de Herenstraat, waar veel Voorhouters de slagbomen graag zouden zien verdwijnen. De tunnel wordt onderdeel van een nieuwe Noordelijke Randweg. (Foto: ProRail)

De Noordelijke Randweg Voorhout is een nieuwe weg, gelegen ten noordwesten van Voorhout, tussen de N444 en de ontsluitingsweg Hooghkamer. Daarmee ontstaat een nieuwe verbinding tussen de N444 en de Teylingerdreef en Jacoba van Beierenweg. Naast de weg wordt een ecologische verbindingszone aangelegd.

Met de onderdoorgang kunnen autoverkeer, fietsers en voetgangers het spoor straks ongelijkvloers kruisen. ProRail en de gemeente Teylingen bereidden het project de afgelopen periode voor. Zo werd een ontwerp opgesteld, de gronden aangekocht en er is een bestemmingsplan vastgesteld. Gemeente Teylingen financiert de aanleg, met bijdragen van de provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland.

Bouw
Aannemer Heijmans heeft nog ongeveer een jaar nodig om het project voor te bereiden. In het najaar van 2019 start de bouw van het nieuwe spoordek (het “viaduct” in het spoor waar de randweg onderdoor gaat lopen) naast het spoor. In het eerste kwartaal van 2020 zijn twee treinvrije periodes gepland. Dit zijn momenten waarop er geen treinen rijden en de aannemer veilig kan werken.

Tijdens de eerste treinvrije periode wordt het spoor gereed gemaakt voor de aanpassing en tijdens de tweede treinvrije periode wordt het nieuwe spoordek aangebracht. Daarna volgt de verdere afbouw. Het project moet in het eerste kwartaal van 2021 af zijn. Medio 2021 kan de nieuwe randweg dan naar verwachting open.