Net binnen

Podcast over de moord op de Warmondse burgemeester Ketelaar

WARMOND, 26 februari 2020 – De nieuwste aflevering van de De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen duikt in de moord op de Warmondse burgemeester Ketelaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ketelaar werd op 6 september 1944 door de Duitsers neergeschoten. Het is nooit helemaal duidelijk worden waarom dit gebeurde.

De podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf oorlogsmonumenten. In de zesde aflevering, die vanaf vandaag te beluisteren is, staat het verhaal achter een plaquette ter nagedachtenis van burgemeester Ketelaar centraal.

In de muur van het oude kerkhof in Warmond is een plaquette aangebracht ter herinnering aan de executie van burgemeester Ketelaar. In de nasleep van Dolle Dinsdag is hij in het Warmondse gemeentehuis door Duitse soldaten gearresteerd en op 6 september 1944 zonder vorm van proces doodgeschoten.

Burgemeester Ketelaar van Warmond was tijdens de oorlog een bemiddelaar. Warmond zat vol met Duitsers die even tot rust kwamen in het dorp wanneer zij terugkwamen van het oostfront. Het verzet was ook erg actief. Na Dolle Dinsdag in september 1944 heerste er chaos: was Nederland bevrijd, of niet? Wie had er de regie? Tijdens de bemiddeling tussen de overheersers en het verzet ging het mis. Ketelaar werd vastgezet en vermoord. Alles rondom deze moord is in de archieven terug te vinden. Van de weduwe Ketelaar, verzetsleden en degene die het schot loste zijn verhoren opgenomen na de oorlog. Waarom werd de burgemeester vermoord?

Onderzoeker André van Noort van het Erfgoed Leiden En Omstreken gaat in deze podcast samen met Jaap Ketelaar, de zoon van de burgemeester, naar het monument in de oude muur. Ook zoekt hij in het dossier dat een jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog is opgemaakt naar aanwijzingen voor nog onbeantwoorde vragen.

De podcast is te beluisteren via uw favoriete podcastapp of via onderstaande links:

Directe link NPO Radio 1
Directe link MAXVandaag.nl