Net binnen

PvdA en GL: Reclamefolders alleen nog met nieuwe Ja/Ja stickers.

TEYLINGEN, 19 december 2019 – PvdA en GroenLinks willen dat reclamefolders alleen nog in brievenbussen met een Ja/Ja sticker bezorgd worden. Wie geen sticker op de brievenbus plakt krijgt volgens de motie nog wel de huis-aan-huisbladen in de bus.

PvdA en Groenlinks verzoeken het college onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden voor de invoering van een ja/ja-sticker, waardoor enkel huishoudens met die sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk mogen ontvangen. Zij zeggen dat reclamefolders een substantieel onderdeel van het papierafval uitmaken. Het papier komt voor een deel in de grijze bak voor huishoudelijk restafval terecht.

De huishoudens die nu een Ja/Nee en Nee/Nee sticker hebben, hoeven geen nieuwe Ja/Ja-sticker op te plakken.

Tientallen gemeentes gingen Teylingen al voor bij het invoeren van de Ja/Ja sticker, zoals de gemeentes Amsterdam, Utrecht en Dronten. MKB-Nederland maakt zich grote zorgen over de Ja/Ja-stickers. De ondernemersorganisatie pleit met klem voor een landelijk model waarmee zowel gemeenten als ondernemers uit de voeten kunnen.

De motie is donderdagavond in de gemeenteraad aangekondigd en wordt in de commissievergadering van 15 januari besproken.