PvdA wil Zwarte Pieten discussie in Teylingen

TEYLINGEN, 10 februari 2019 – De PvdA wil een discussie over Zwarte Piet op de Sinterklaasfeesten in Teylingen. De partij vraagt burgemeester Carla Breuer in gesprek te gaan met de organisatie van de drie intochten. De VVD vindt dat het Sinterklaasfeest een feest moet zijn voor kinderen en dat volwassenen zich daar het beste niet mee moeten bemoeien.

In Teylingen zijn nog geen protesten tegen Zwarte Piet. In Sassenheim werden vorig jaar wel stickers verwijderd met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’.

De PvdA constateert dat sommige bevolkingsgroepen zich gekwetst voelen door het uiterlijk van de Pieten en wil dat de intocht geactualiseerd wordt waarbij de gekleurde pieten en roetveegpieten uit de landelijk intocht als suggestie meegenomen worden.

Onderzoek
De PvdA haalt een onderzoek van I&O Research uit 2018 aan. Volgens dit onderzoek wilde in 2016 65 procent van de Nederlanders dat Zwarte Piet zwart zou blijven, in 2018 wil nog 50 procent dat. Men is in 2018 vaker voor andere verschijningsvormen van Zwarte Piet dan in 2016: waar 32 procent in 2016 voor een mix of andere vorm van Zwarte Piet was, is dat nu 44 procent.

De VVD noemt een peiling van EenVandaag uit 2018 met een andere uitkomst. Daar wil 68% van de ondervraagden het uiterlijk van Zwarte Piet niet wil aanpassen en 28% wel.

Rol college
Het college wil geen vooraanstaande rol hoort te spelen in een maatschappelijke discussie over hoe Zwarte Piet zich moet ontwikkelen. Alleen als de maatschappelijke discussie dreigt te gaan leiden tot onregelmatigheden, waardoor de veiligheid in het geding kan komen, dan heeft de burgemeester een rol in het kader van de openbare orde en veiligheid.

Burgemeester Breuer kijkt of de de organisaties van de Sinterklaasfeesten in Teylingen behoefte hebben aan een gesprek over Zwarte Piet. Het college gaat er vanuit dat de organisatoren zelf voldoende voeling hebben met de inwoners en doelgroepen om te kunnen bepalen in hoeverre de traditie lokaal aangepast moet worden.