Net binnen

Quizzen voor duurzaamheid

TEYLINGEN, 3 februari 2020 – Maandagavond was in Warmond de eerste van drie avonden die de gemeente organiseert over duurzaamheid. De avonden maken onderdeel uit van het traject van de gemeente om een nieuw Uitvoeringsprogramma Duurzame Ontwikkeling op te stellen.

De avond leek er vooral op gericht om te peilen wat de circa 25 bezoekers in Het Trefpunt in Warmond eigenlijk weten van zaken als circulaire economie, klimaatadaptie en de energietransitie. In drie quizrondes kregen ze vragen voorgelegd over deze onderwerpen. Het leverde verschillende bezoekers prijzen op als een potloot dat na gebruik in de grond kan worden gestopt om er een paprikaplant uit te laten ontkiemen. Na de quizrondes konden de bezoekers op formulieren eigen suggesties over de onderwerpen meegeven.

Medewerkers van het bureau SME gaven ook informatie over waar Teylingen staat als het gaat om duurzaamheid. Zo lagen er in 2018 al ruin 42.000 zonnepanelen op daken in Teylingen. Volgens een aanwezige ambtenaar van de gemeente zou dat inmiddels zijn opgelopen tot zeker 50.000. Er werd ook gesproken over een klimaatstress-test waaraan de gemeente is onderworpen. Door de toenemende regenval wordt er in de toekomst rekening mee gehouden dat bij zware buien het water op straat binnen de stoepranden blijft staan. De verstening vormt vooral in Voorhout een probleem. Daar zijn buurten met meer dan 70% verhard oppervlak, waardoor het regenwater moeilijk afgevoerd kan worden.

Voor belangstellenden zijn er nog twee mogelijkheiden om een duurzaamheidsavond bij te wonen: op woensdag 5 februari om 19.30 uur in het Bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout en op donderdag 13 februari om 19.30 in Bernardus (Hoofdstraat 82) in Sassenheim. Beide avonden duren tot 21:00 uur. De uitkomsten van de avonden en een eerdere digitale raadpleging worden op 2 maart gepresenteerd aan de gemeenteraad.