Raadsleden willen “geen kermis” rond Ruïne van Teylingen

TEYLINGEN, 17 januari 2019 – Er lijkt in de gemeenteraad nog weinig enthousiasme voor een grootschalige ontwikkeling rond de Ruïne van Teylingen. Dat bleek maandagavond tijdens de vergadering van de raadscommissie Welzijn. “Maak er geen kermis van”, was de oproep van het CDA die door veel andere partijen werd gedeeld.

Ook de omwonenden zien het opwaarderen van de ruïne tot een grote toeristische attractie niet zitten. “De huidige infrastructuur laat dat niet toe”, zo hield de heer Van Houtvin, bewoner van de Teylingerlaan, de commissieleden voor.

Kasteel
Voor dhr. Pop van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) en het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) kan de ontwikkeling rond de ruïne niet groot genoeg zijn. Wat hem betreft wordt er gekozen voor het meest uitgebreide plan waarbij delen van het oude kasteel worden herbouwd en er een congrespark rond de ruïne komt. Daarbij zouden ook de drie oude bollenschuren rond de ruïne moeten worden betrokken. Daarvoor zijn dan wel commerciële kostendragers nodig. Pop gaf de raadsleden mee daarvoor een internationale tender uit te schrijven, om een financieel debacle als bij de Floriade te voorkomen.

De commissieleden liepen niet erg warm voor de grote vergezichten die er in vier verschillende modellen voor de ruïne zijn uitgewerkt. En uit de reacties van de inwoners van Teylingen hadden ze die warmte ook niet echt opgemaakt. “We kunnen ons vinden in meer open zichtlijnen en meer openheid voor de omgeving”, zei Edith Alkemade (D66). “Maar we willen kleinschalige op de omgeving gerichte ontwikkeling. De Ruïne van Teylingen, moet de ruïne voor Teylingen zijn.”

Vingeroefening
Daarmee lijkt er dus ook weinig enthousiasme voor de globale visie ‘Tuinen van Teylingen‘ die wethouder Arno van Kempen (D66) heeft laten opstellen. Daarin komt rondom de ruïne een publiekspark met siertuinen dat jaarlijks 100.000 bezoekers moet trekken. “Een vingeroefening”, zo noemde van Kempen die visie maandagavond. “Iets wat eventueel zou kunnen. Maar ‘maak er geen kermis van’ is voor mij nu wel een kader”, zo schetste Van Kempen de opdracht waarmee hij het komende half jaar verder gaat werken aan de ontwikkelingsplannen voor de ruïne. “Een geweldig project”, zo hield hij de commissie nog wel meerdere malen voor.

Zie ook:
Ruïne van Teylingen moet zichtbare publiekstrekker worden