Reljeugd aangehouden na gooien met zwaar vuurwerk

WARMOND, 15 november 2018 (update) – De twee jongeren die woensdagavond in de kraag zijn gevat behoren tot de groep reljeugd die in bootjes bij Koudenhoorn verblijven. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Rijnsburg en een 18-jarige man uit Sassenheim. Ze zochten opnieuw de confrontatie met de Warmondse gemeenschap door te gooien met zwaar vuurwerk in de omgeving van de Gemeentehaven. In de woning van de verdachte uit Sassenheim aan de Jagtlustkade werd afgelopen nacht door de Explosieven Opruimingsdienst zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. Donderdagochtend werd een derde verdachte, een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats,  aangehouden. De boten van de reljeugd moeten voor 22 november zijn weggehaald anders worden ze door de gemeente verwijderd.

Getuigen alarmeerden rond 19.40 uur de politie nadat zij meerdere personen illegaal vuurwerk zagen afsteken in de Gemeentehaven in Warmond. De verdachten liepen vervolgens richting het eiland Koudenhoorn. Na aanwijzingen van getuigen troffen agenten voor de brug bij Koudenhoorn de twee verdachten aan. De 18-jarige jongen bleek tijdens de fouillering illegaal vuurwerk in zijn bezit te hebben. Beiden zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Getuigen meldden dat de jongens een zwarte rugtas bij zich hadden. Na een korte zoekslag troffen agenten bij de brug voor Koudenhoorn een rugzak aan. Hierin bleek na onderzoek ook zwaar illegaal vuurwerk te zitten.

Woningen doorzocht
Omdat er eerder al in Warmond een vernieling was geweest aan een hangbrug en er een ontploffing had plaatsgevonden op een woonboot, besloot het onderzoeksteam de woningen van de verdachten te doorzoeken.

In de woning van de verdachte uit Sassenheim aan de Jagtlustkade werd zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. De EOD (Explosieven Opruimingsdienst) heeft het vuurwerk veilig gesteld. Ook de brandweer en de technische recherche waren hierbij aanwezig. In de woning in Rijnsburg werd een kleine hoeveelheid legaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Derde verdachte
Donderdagochtend werd een derde verdachte aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een of meerdere vernielingen van de afgelopen weken. Hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij wordt verhoord.

Eerdere incidenten
De afgelopen weken vonden er meerdere vernielingen plaats in de omgeving van de Koudenhoorn. Zo raakte een hangbrug in de haven van Warmond beschadigd na het afsteken van (illegaal) vuurwerk en raakte een persoon op een woonboot gewond toen een stuk zwaar illegaal vuurwerk afging. Door rondvliegend glas moest het slachtoffer in het ziekenhuis worden behandeld. De recherche doet onderzoek en bekijkt of het aangehouden drietal betrokken is bij een of meerdere incidenten.

Wijziging APV
Naar aanleiding van de onrust in Warmond heeft de raad vervroegd besloten om de APV aan te scherpen. Vandaag 15 november 2018 krijgen alle eigenaren van boten die voor anker liggen een officiële waarschuwing. Ze worden daarin gewezen op de gevolgen als zij geen gehoor geven aan de waarschuwing, namelijk dat de gemeente de boten zal verwijderen tenzij ze dit zelf doen. Daarnaast wordt er ook gecontroleerd op overnachting bij boten die aan de steiger liggen. Ook zij krijgen een waarschuwing dat ze daar niet mogen overnachten.

Verwijderen boten
De gemeente kan de boten van overlastgevers niet direct weghalen. “In een handhavingstraject moeten de beginselen van behoorlijk bestuur in acht worden genomen, waaronder zorgvuldigheid. Dit betekent dat de gemeente redelijke termijnen moet hanteren voordat de gemeente zelf de overtredingen kan beëindigden”, aldus de woordvoerder.

Booteigenaren krijgen van vrijdag 16 november 2018 tot donderdag 22 november 2018 de tijd om hun boot zelf weg te halen. Op 22 november 2018 haalt de gemeente de boten weg die door de booteigenaren niet zijn verwijderd. De kosten zijn voor de eigenaar.

Samenscholingsverbod
De burgemeester kondigde op 5 november een samenscholingsverbod af voor het gebied rondom de gemeentehaven, het recreatie-eiland Koudenhoorn en de daarbij behorende wateren. Dit verbod geldt voor een periode van veertien dagen en wordt verlengd met wederom twee weken.

Burgemeester Carla Breuer zal direct een gebiedsverbod opleggen aan één van de woensdag aangehouden personen zodra deze weer vrij komt. Het gebiedsverbod houdt in dat deze persoon zich voorlopig niet meer mag begeven in het grootste gedeelte van Warmond. Voor de andere persoon volgen in ieder geval consequenties naar aanleiding van het overtreden van het samenscholingsverbod.

Samenwerking
De gemeente, de politie en het OM werken in het traject nauw samen en zijn geregeld en op verschillende tijdstippen aanwezig in en rondom het gebied Koudenhoorn. Naast de aanwezigheid van BOA’s en politie is de particuliere beveiliging in ieder geval tot en met 19 november 2018 in de avonduren aanwezig.

Zie ook:
Particuliere beveiligers moeten Koudenhoorn weer veilig maken
Explosie slaat gat in Warmondse Koudenhoornbrug
-Tientallen Warmonders bezoeken inloopavond over onrust in het dorp
Samenscholingsverbod op Gemeentehaven en Koudenhoorn na aanslag op woonboot
-Ontploffing op Warmondse woonboot blijkt aanslag