Ruïne van Teylingen moet zichtbare publiekstrekker worden

TEIJLINGEN, 30 november 2018 – De gemeente Teylingen wil haar naamgever, de ruïne van Teylingen, een nieuwe toekomst geven. In de globale visie ‘Tuinen van Teylingen‘ komt rondom de ruïne een publiekspark en een expo-terrein met jaarlijks 100.000 bezoekers. De ruïne moet ook weer zichtbaar worden vanaf de Teylingerlaan. Wethouder Arno van Kempen ging woensdag in gesprek met belangstellenden tijdens een inloopavond over de toekomst van de ruïne. Hij is ook in overleg met zo’n twaalf belanghebbenden waaronder een aantal grote commerciële partijen die willen participeren.

De Ruïne van Teylingen staat op een strategische plek in het oude graafschap Holland, waar ooit Jacoba van Beieren haar intrek heeft genomen. Eeuwenlang is de ruïne gekoesterd, als restant van de middeleeuwse burcht, als een markant en betekenisvol teken in het landschap.

Zicht ontnomen
Woningbouw en bedrijfsgebouwen rondom hebben het zicht op en vanuit de ruïne in grote mate ontnomen. De gemeente wil de ruïne weer de plek geven die het verdient. Tegelijkertijd wil de gemeente een trekker die de Bollenstreek weer op de kaart zet. Teylingen moet zich volgens de visie met een expo-hal en omliggende tuinen goed kunnen meten met de internationale tuinen-expo’s, zoals de Keukenhof, Festival International des Jardin in Chaumont (Fr.) en de Chelsea Flower Show (GB). De uitdaging voor Teylingen zal zijn om zich te onderscheiden van het Keukenhof in de buurgemeente.

Om weer zicht op de ruïne te krijgen vanaf de Teylingerlaan moeten rondom de voormalige bollenschuur ‘Gebroeders Reckman’ bijgebouwen gesloopt worden en bomen gekapt. Op enige afstand van de ruïne is volgens de visie sloop van de bedrijfshallen nodig om de zichtbaarheid op en vanuit het landschap mogelijk te maken.

Lang traject
“Het is een groot project met veel belanghebbenden dat we heel zorgvuldig willen aanpakken”, zegt Van Kempen over de lange geschiedenis om de Ruïne van Teylingen een nieuwe toekomst te geven. In 2015 sprak de gemeente met belanghebbenden en geïnteresseerden over de toekomst van de Ruïne. De gesprekken en ideeën leidden tot vier modellen; Heerlijkheid Teylingen, dat het opknappen van de Ruïne beschrijft, een Ruïnetuin, een middeleeuws bouwspektakel en een Kasteel- en congrespark.

Deze modellen, het historisch onderzoek en meegenomen dat een denkrichting haalbaar moet zijn en passend bij onze Bollenstreek heeft geleid tot een globale visie ‘Tuinen van Teylingen’ waarin verschillende onderdelen een plek zouden kunnen krijgen.

Globale visie ‘Tuinen van Teylingen’

De wethouder praat met zo’n twaalf belanghebbenden waaronder een aantal ‘grote partijen’ die willen participeren. In januari 2019 komt de wethouder met een beeldvormingsnotitie naar de gemeenteraad. Aan de hand hiervan kan de gemeenteraad kaders stellen. In de zomer van 2019 volgt er dan besluitvorming. Van Kempen wil nog niet zeggen met welke partijen hij praat en welke ideeën er op tafel liggen. “De raad is eerst aan zet om kaders te stellen”, zegt hij.

Een aantal bezoekers van de inloopavond vond dat het schilderij Panorama Tulipland een plek moet krijgen bij de ruïne. “Ik weet dat Lisse er mee bezig is. We wachten eerst wat zij er mee doen”, zegt Van Kempen.

Woningbouw
Alfred Pop van Stichting Oud Sassenheim stelt voor om bij de ruïne woningen in ‘middeleeuwse stijl’ neer te zetten. De woningen zouden een toeristische aantrekkingskracht hebben net als in vissershuisjes in Volendam en Urk. In de schuur ‘Gebroeders Reckman’ zou volgens Pop een hotel gerealiseerd kunnen worden.

Loopverbinding
De eigenaar van de Ruïne van Teylingen, Stichting Monumenten Bezit, wil dat er een loopverbinding naar de ruïne komt vanaf het Jacobapad aan het einde van de Slotlaan in Sassenheim. “Het is ook zonde dat de Ruïne van Teylingen nu zo slecht zichtbaar is. De ruïne is meer op zijn plaats als het gezien kan worden”, zegt directeur Mark van den Bos van Monumenten Bezit.

Bezoekers van de inloopavond schreven op dat ze een mooie park-achtige tuin willen bij de ruïne. Anderen zien daar graag een werkplaats voor oude ambachten of een historische jachtwerf aan toegevoegd. Ook werd voorgesteld dat er een verzonken glazen dak op de ruïne komt, zodat er binnen in de ruïne evenementen gehouden kunnen worden.

Van den Bos is terughoudend als het gaat om overkapping op de ruïne. Alleen een overkapping zou volgens de directeur ook niet genoeg zijn: om de ruïne als binnenruimte te gebruiken moet het ook verwarmd worden en voorzien worden van sanitair. “De kansen liggen vooral in het gebied rondom de ruïne”, zegt Van den Bos. Over aanpassingen aan de ruïne zelf wil Van den Bos alleen nadenken als er een ‘heel goed plan’ ligt.

Er zijn ook zorgen bij bezoekers van de inloopavond. Wie zorgt dat alles netjes en mooi blijft in een toekomstig park? Hoe gaat de verkeersafhandeling als vele bussen en auto’s vanaf Lisse op drukke Teylingerlaan linksaf naar de ruïne willen? Eén van de bezoekers vroeg om alleen kleinschalige ontwikkelingen te doen bij de ruïne: “Geen quasi-middeleeuws kasteel. Het is de Efteling niet”.