Sergio Postuma genomineerd als Taalheld

SASSENHEIM, 9 oktober 2018 – Stichting Lezen en Schrijven heeft dinsdagavond Sergio Postuma benoemd tot ‘taalheld’. Postuma helpt als vrijwilliger mensen die nog maar kort in Nederland om te gaan met computers, internet en mobiele telefoons. Hij werd genomineerd door het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

Sergio Postuma is geboren in Frankrijk, verbleef van zijn 12de tot 31ste jaar in Italiƫ en woont nu in Sassenheim. Hij kreeg zelf in het verleden zelf ook hulp van het Taalhuis om Nederlands te leren. Inmiddels heeft hij zoveel vooruitgang gemaakt dat hij zelf ook inzetbaar is als taalmaatje voor mensen die nog maar kort in Nederland zijn.

Dinsdagavond werd Postuma verrast door Anne van den Bos van stichting Lezen en Schrijven en Eline de Visser van het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek. Hij gaf op dat moment voor de derde week les aan een groep statushouders die een elf weken durende computercursus Klik en Tik en Digisterker volgen. In eenvoudig Nederlands leren de cursisten digitale vaardigheden die samen met lezen en schrijven in het Nederlands de basiskennis vormen.

“In de jaren 90 werkte ik al in de IT bij een van de pioniers op internetgebied. Toen moest je iedere keer nog internetverbinding maken met een modem via de analoge telefoonlijn. Ik heb 20 jaar IT ervaring opgedaan en ik vind het belangrijk dat ik de computerkennis en ook de Nederlandse taal kan uitleggen aan anderen”, zegt Postuma nadat hij het lintje en een bos bloemen in ontvangst heeft genomen.

Sergio Postuma met Anne van den Bos van stichting Lezen en Schrijven (links), Eline de Visser van het Taalhuis van Bibliotheek Bollenstreek (2e van rechts) en de curisten.

Nominatie
Op donderdag 24 januari 2019 reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden voor de vijfde keer de TaalHeldenprijs uit aan een Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer. Voorafgaand aan de landelijke uitreiking, vindt op 3 november de provinciale prijsuitreiking plaats, waarbij in elke categorie vanuit elke provincie een genomineerde TaalHeld doorgaat naar de landelijke uitreiking.