Teylingen al twee weken zonder coronabesmettingen

TEYLINGEN, 18 juli 2020 – Er zijn al twee weken geen nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Teylingen. Vorige week lieten 215 Teylingers zich testen op COVID-19 in de testlocaties van de GGD.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich aanmelden voor een coronatest via het landelijke nummer 0800-1202. Vorige week zijn er in de regio Hollands Midden 18.847 coronatesten afgenomen. Hiervan is slechts 0,3% positief getest.

Hillegom
In Hillegom zijn zeker 23 personen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Horecagelegenheid ‘De kleine Beurs’ speelde mogelijk een rol in de verspreiding van het coronavirus. Op de Facebookpagina citeerde het café, dat nu tijdelijk is gesloten, een column van Wouter Verkerk over gasten die ‘al dat gedoe met die 1,5 meter en al die regeltjes overal spuugzat’ waren en elkaar elkaar knuffelend begroetten.

Corona in Teylingen sinds 15 maart

  • 65 inwoners zijn positief getest
  • 14 ziekenhuisopnames
  • 2 inwoners overleden

Het werkelijk aantal besmette personen en overledenen aan het coronavirus kan hoger liggen.

Veel vragen ‘wat als je geen auto hebt?’
De testlocaties in Leiderdorp en Gouda staan bekend als corona drive-ins. Mensen kunnen met de auto naar de testlocatie komen en worden vanuit de auto getest. Maar hoe zit het dan met mensen die geen auto hebben? Ook zij kunnen gewoon door de teststraat, bijvoorbeeld op de fiets of lopend. Dus ook als je geen auto hebt, kun je bij klachten gewoon worden getest.

Geen non-covid verklaring
Nu het vakantieseizoen voor de deur staat komen er veel aanvragen binnen voor een non-covid verklaring. De GGD geeft geen non-covid verklaringen af.

In de testfaciliteiten test de GGD alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Dit doet de GGD om de verspreiding van het virus te voorkomen en dus in het belang van de publieke gezondheid. De GGD Hollands Midden test nadrukkelijk niet om ervoor te zorgen dat mensen op vakantie kunnen.

Daarnaast heeft testen zonder klachten ook geen zin. Een negatieve test is een momentopname en biedt geen garantie: het kan zijn dat je nog in de incubatietijd zit en het virus nog niet aangetoond kan worden, óf je wordt besmet in de periode tussen de testafname en je reis.

Mocht je een non-covid verklaring nodig hebben voor je reis kun je terecht bij je reisorganisatie of vliegmaatschappij. De overheid vergoed de kosten voor een non-covid verklaring niet.

Bellen bij milde klachten
De GGD roept op om met milde klachten al te bellen voor een test. “Wij horen helaas steeds vaker dat mensen met milde coronaklachten gewoon naar buiten gaan en zich niet laten testen. “Het is gewoon een verkoudheid”, horen we dan. Als we doorvragen blijkt dat mensen denken dat ze maar 1 keer gratis getest kunnen worden. Ze bewaren die test dan liever voor als ze denken dat ze echt corona hebben. Gelukkig berust dit op een misverstand. Je kan zo vaak als nodig is gratis getest worden op corona. Dus ook bij milde klachten: bel 0800-1202 en laat je testen. Want alleen zo weet je zeker of je corona-vrij bent. Doe het voor jezelf en voor je familie, vrienden en collega’s”, aldus de GGD.