Teylingen krijgt 5 of 6 huizen voor maatschappelijke opvang

TEYLINGEN, 4 september 2019 – Er komen in Teylingen vijf tot zes woningen voor maatschappelijke opvang. Dat zei wethouder Arno van Kempen dinsdagavond op een bijeenkomst van omwonenden van de eerste van deze woningen aan de Boudewijn van der Beeststraat in Voorhout. De wethouder moest daar door het stof gaan omdat de gemeente en andere betrokken instanties verzuimd hadden de omwonenden van de komst van deze opvanglocatie voor daklozen op de hoogte te brengen.

De omwonenden moesten in de krant lezen dat het huis in hun straat een doorgangslocatie voor daklozen zou worden. Die communicatie is fout gegaan zei wethouder Van Kempen dinsdag verschillende malen aan het begin van de bijeenkomst. Hij legde uit dat er in de regio is afgesproken de opvang van daklozen over de verschillende gemeente te spreiden. In het verleden draaide vooral Leiden als centrumgemeente daarvoor op. De plaatsing van de daklozen in de opvanglocaties gebeurt door de Leidse stichting De Binnenvest.

Volgens vertegenwoordigers van deze stichting gaat het om mensen die zelfredzaam zijn en geen overlast veroorzaken. “Maar het gaat ook niet om modelburgers”, hield een vertegenwoordiger van de Binnenvest de meer dan 20 omwonenden voor. ”We kunnen dus geen harde garanties geven tegen overlast. Maar er worden contracten met de bewoners van de opvanglocatie afgesloten. En als ze de voorwaarden daarvan schenden, dan moeten ze binnen 24 uur vertrekken.” De Binnenvest zet ze dan trouwens niet op straat, maar zorgt voor andere opvang.

Waarom komt de opvanglocatie juist bij ons in de straat, zo wilde de omwonenden weten. Volgens de wethouder is daarvoor gekozen omdat het een levendige wijk is. Een vertegenwoordiger van woonstichting Vooruitgang, die de woning aan De Binnenvest verhuurt, voegde daar nog aan toe dat het ook bekend staat als een rustige buurt. Maar de opvang had net zo goed kunnen komen in een van de 149 andere woningen die bij Vooruitgang elk jaar vrijkomen.

Gezinnen
De communicatieproblemen tussen de betrokken instanties en de omwonenden bleken ook tijdens de bijeenkomst nog niet van tafel. Waar de omwonenden eerder begrepen hadden dat er gezinnen in de opvanglocatie zouden komen, werd hen nu opeens duidelijk dat het ook om individuele daklozen kan gaan. Zij zouden maximaal drie maanden in het huis verblijven in afwachting van andere huisvesting. “Onze voorkeur gaat wel uit naar de huisvesting van gezinnen”, zo gaf de vertegenwoordiger van De Binnenvest aan. “Maar die moeten er dan wel zijn.”

Een advocaat van de omwonenden wees de gemeente erop dat het huisvesten van meerdere huishoudens in de woning in strijd is met het bestemmingsplan. Er moet dan een aanvraag voor een omgevingsvergunning worden ingediend, waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Voorlopig kan er dus alleen maar één gezin in de woning worden geplaatst. Maar wanneer de eerste bewoners het huis zullen betrekken, is nog niet bekend.

Jongeren
De andere opvanglocaties die in Teylingen komen zullen bestaan uit deze zelfde doorgangshuizen, maar ook uit woningen voor beschermd wonen. Daar worden problematische jongeren opgevangen die 24 uur per dag begeleiding nodig hebben. Volgens wethouder Van Kempen zullen de vijf tot zes opvanglocaties over de drie dorpen in Teylingen worden verdeeld.