Teylingen moet tekort van 1 miljoen euro in beleidsarme kadernota opvullen

TEYLINGEN, 6 juli 2018 – De gemeente moet maatregelen nemen om een tekort op de begroting van 1 miljoen euro te voorkomen. De kadernota, die het huishoudboekje van de gemeente beschrijft, werd donderdag goedgekeurd met tegenstemmen van een minderheid van CDA, GroenLinks en PvdA. Het tekort geeft niet nieuwe VVD-Trilokaal-D66 college weinig ruimte om geld uit te geven aan nieuwe plannen.

De kadernota 2019-2022 is een ‘beleidsarme’ nota. De plannen van de nieuwe VVD-Trilokaal-D66 coalitie zijn nog niet verwerkt. Wethouder Brekelmans gaf donderdag in de gemeenteraad aan dat er geen inspraakronde op het collegeprogramma komt voor de oppositie en inwoners. Brekelmans zegt dat er al veel reacties zijn op het coalitieprogramma die gebruikt kunnen worden. Later kan per project de inwoner weer aan het woord komen.

De wethouder gaf aan dat Nieuw Boekhorst een groot woningbouwproject van het nieuwe college wordt met een vergelijkbare grootte als Hooghkamer.

Tekort
De gemeente moet fors meer geld uitgeven aan de jeugdzorg en de Intergemeentelijke Sociale Dienst. In 2020 is er een tekort van 444.000 euro op het meerjarensaldo van de kadernota. In 2021 houdt Teylingen 74.000 euro over en in 2022 is er weer een tekort van 466.000 euro. Het tekort in 2022 wordt onder andere veroorzaakt voor een nieuwe berekening die in Den Haag wordt gemaakt voor het sociaal domein. Hierin worden per gemeente 26 maatstaven gebruikt zoals jeugdigen in gezinnen met armoederisico, ouders met langdurig psychisch medicijngebruik en het aantal ouderen van 85 jaar en ouder.

Teylingen hield de afgelopen jaren geld over aan het einde van het jaar omdat niet alle voorgenomen plannen uitgevoerd waren. Als dit de komende jaren niet genoeg besparing oplevert, dan zoekt het college naar andere bezuinigingsmaatregelen.

40% extra OZB
Het in 2022 opheffen van de precariobelasting, die water- en energiebedrijven tot nu toe betaalden voor de leidingen in de grond, zorgt ervoor dat de gemeente 2,6 miljoen euro inkomsten misloopt. Hiervan wordt straks 1 miljoen euro betaald uit de gemeentebegroting.

De overige 1,6 miljoen euro wordt als 40% extra OZB aan de inwoners doorberekend. Daar staat tegenover dat de rekeningen voor water (55,65 euro), gas en stroom (50 euro) lager worden zonder precariobelasting.

Teylingen zorgt ervoor dat onder de streep de lasten met niet meer dan de inflatie omhoog gaan. Het CDA merkt op dat de gelijkblijvende lasten vanaf 2022 alleen gelden voor een gemiddelde huizenbezitter met een huis van 300.000 euro. Eigenaars van goedkopere huizen gaan er op termijn door de afschaffing van de precario iets op vooruit en in de duurdere huizen moet meer betaald worden.

Om de inwoners van Teylingen te laten wennen aan de verschuiving van de precariobelasting die nu betaald wordt aan de nutsbedrijven, naar woonlasten aan de gemeente, gaat het college de komende vier jaar de OZB hierop gefaseerd aan te passen en deze aanpassing door middel van een korting op de aanslag weer terug te geven aan de inwoners.

Moties
De gemeenteraad nam donderdagavond 11 moties aan. Een VVD-motie over het schenken van alcohol in winkels en een CDA-motie om eenzame 75-plussers thuis te bezoeken kregen niet genoeg steun.

De aangenomen moties:

  • Het verlagen van de gemeentelijke loonkosten door het automatiseren van handmatige processen met Robotic Process Automation (VVD).
  • Het aantrekkelijker maken van de hoofdentrees van Teylingen (VVD). De VVD ergert zich vooral aan de busjes van de pakketbezorgers op de Oosthoutlaan.
  • Het handhaven van verkeersregels en uitstallingen in de winkelgebieden (CDA).
  • Extra wijkagenten en bijzondere opsporingsambtenaren voor Teylingen voor het signaleren van sociale problemen, kleine criminaliteit, milieu- en verkeersovertredingen (CDA).
  • Het (laten) exploiteren van de ruïne van Teylingen als nationaal cultureel erfgoed als een icoon voor Teylingen (CDA).
  • Ontwikkeling van een regionaal toeristenbeleid en in samenwerking met de gemeenten Amsterdam en Leiden na te gaan welke mogelijkheden bestaan om de toeristische belangstelling voor Teylingen te vergroten (CDA).
  • Alle fietspaden in de gemeente op een passend moment voorzien van betonplaten dan wel andere vormen van verharding die de veiligheid en het comfort van fietsen verbeteren (CDA).
  • Meer gebruik maken van de infrastructuur en expertise van MareGroep bij het aan werk helpen en integreren van statushouders omdat nu naar 8% van de Teylingse statushouders werken (CDA).
  • Nieuwe inwoners bij hun inschrijving informatie te verstrekken, indien mogelijk digitaal, over hoe zij hun steentje bij kunnen dragen op het gebied van duurzaam wonen, leven en ecologisch denken (D66, CU, GL en Trilokaal).
  • Lobby voor vernieuwde inrichting van het OV waarbij het, ook op reissnelheden, kan concurreren met die van de auto (D66).
  • Uitwerken van een plan tegen zwerfafval. Inwoners, bedrijven, scholen, organisaties en verenigingen te stimuleren hiervoor hun verantwoordelijkheid te nemen (D66, Trilokaal)