Net binnen

Teylingen wil alternatief voor plastic wegwerpbekers

TEYLINGEN, 9 december 2019 – De gemeenteraad wil vanaf mei 2020 plastic wegwerpbekers bij evenementen vervangen door plastic statiegeldbekers. Foto: De plastic berg aan het einde van de avond in de feesttent op de najaarsfeesten in Sassenheim.

In een unaniem gesteunde motie roept de politiek de burgemeester op om voor 1 mei 2020 afspraken te maken met organisatoren van evenementen over het verdwijnen van de plastic wegwerpbeker.

In de motie van de PvdA staat dat plastic bekers niet duurzaam zijn, onder andere door het veroorzaken van zwerfafval. Het Europees Parlement bovendien voornemens is wegwerpplastic per 2021 te verbieden. Paul Witteman (PvdA) noemt ook voordelen van een statiegeldbeker: “Het biertje smaakt iets beter en je kan reclame op de beker zetten”.

Reny Wietsma (CDA) noemt de 3 Oktoberfeesten in Leiden als voorbeeld. Daar werden het afgelopen jaar voor het eerst plastic statiegeldbekers gebruikt. “Leiden was opmerkelijk schoon; in Voorhout was het een rommeltje”.

Burgemeester Carla Breuer staat achter het plan. Zij wil om te beginnen draagvlak zoeken bij de organisatoren van vaste evenementen in Teylingen die een doorlopende vergunning hebben. Breuer zegt dat het invoeren van de statiegeldbeker mogelijk langer kan duren dan 1 mei 2020.