Voorhout ontwapend

VOORHOUT, 22 maart 2020 – Een afbeelding van het voormalige gemeentewapen van Voorhout, die jarenlang de rotonde op de kruising van Teylingerdreef, Engelselaan en Schoutenlaan sierde, is verdwenen. Dat meldt de Historische Kring Voorhout (HKV). Het stenen monument was een herinnering aan de periode van zelfstandigheid van Voorhout. (Foto: Google)

Kortgeleden is dit stenen wapen verdwenen en vervangen door een neutrale invulling in het midden van deze kruising van wegen. De HKV vindt het spijtig dat “de trots van het dorp niet langer de noordwestelijke toegangswegen siert”.

In 1813, na de nederlaag van Napoleon en de stichting van de Nederlanden, werd het voormalige ambacht Voorhout een gemeente. In eerste instantie nog bestuurd samen met Sassenheim, maar op 1 april 1817 werd Voorhout, met op dat moment 407 inwoners, geheel zelfstandig. Op 20 februari 1816 is door de Hoge Raad van Adel een heraldisch wapen aan Voorhout toegekend. Zo’n gemeentewapen is uniek en de gemeente kan zich hiermee identificeren.

Wapenvoerder
De blazoenering ofwel beschrijving van het wapen is ‘in zilver (wit) met een azuur (blauwe) dwarsbalk en over alles heen een keel (rood) schuinkruis (andreaskruis)’. De oorspronkelijk wapenvoerder was Ridder Willem Van Voorhout, kamerling van de Graven van Holland. Ridder Willem leefde in het midden van de twaalfde eeuw onder Floris, de tiende graaf van Holland.

Het toegekende gemeentewapen heeft tot 2006 deel uit gemaakt van de communicatie-uitingen van de toenmalige gemeente Voorhout. Nadat op 1 januari 2006 de fusie tussen Sassenheim, Voorhout en Warmond een feit was en de nieuwe gemeente Teylingen ontstond werd het wapen niet meer door de gemeente gebruikt. De Historische Kring Voorhout (HKV) gebruikt het oude gemeentewapen nog wel “met trots” in veel van haar uitingen. Dit voormalige gemeentewapen prijkt ook dominant op de Voorhoutse vlag en wimpel die sinds een aantal jaren op verschillende plekken in Voorhout wappert.

Advertentie