VVD kritisch over ‘loze belofte’ bordjes gemeente

TEYLINGEN, 6 juli 2018 – De VVD vindt dat bordjes, spandoeken en andere uitingen met ‘loze beloftes’ van de gemeente het vertrouwen in de gemeente geen goed doen. Het gaat bijvoorbeeld om spandoeken ‘Hé autodief, je bent gezien!’ op NS-station Sassenheim of aankondiging van een flitspaal op de Schoutenlaan die er niet staat.

“Het valt de VVD steeds vaker op dat dit loze beloftes bordjes zijn, denk bijv. aan ‘dief, je bent gezien’ of aankondiging van een flitspaal die er niet staat. Vervolgens zijn hier geen camera’s of zichtbare consequenties aan verbonden”, aldus de VVD in een vraag aan het college. De VVD wil weten of de bordjes de beoogde werking hebben en of ze het vertrouwen in de gemeente niet schaden.

De streng kijkende ogen op Station Sassenheim komen waarschijnlijk voort uit onderzoek van Melisse Bateson in 2006. De University of Newcastle ging uit van de eerlijkheid van de medewerkers om zelf een bijdrage voor de koffie en thee in een doosje (honesty box) te deponeren. Een foto van een paar ogen boven de koffietafel zorgde ervoor dat er drie keer zo vaak betaald werd dan bij een bloemenfoto. Het gevoel dat je bekeken wordt, zet kennelijk aan tot het gewenste gedrag.