Waardebon voor energiebesparing kan ongedekte cheque zijn

TEYLINGEN, 23 juni 2020 (update) – Binnenkort valt bij 9365 woningeigenaren een waardebon voor 70 euro in de bus waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden. De gemeente kan echter maar een derde van de cheques uitbetalen. Is de subsidie op, dan kunnen inwoners geen kassabonnen meer opsturen om de 70 euro terug te krijgen.

Teylingen maakt gebruik van de Regeling Reductie Energiegebruik en kreeg daarvoor 432.705 euro, waarvan 238.579 beschikbaar is voor de waardebonnen. Met de subsidie wordt een informatiecampagne over energiebesparing betaald. De 9365 huishoudens in Teylingen krijgen een kortingsvoucher waarmee voor 70 euro aan led-lampen, tochtstrips, isolatie en andere energiebesparende maatregelen gekocht kunnen worden.

Inwoners moeten hun kassabon opsturen om 70 euro terug te krijgen. In de kleine lettertjes staat echter: “Wanneer het budget van jouw gemeente op is, kun je geen geld meer terugvragen via deze actie”. Inwoner die al hebben betaald voor de producten krijgen hun 70 euro dan niet terug: het was een ongedekte cheque van de gemeente. Als iedereen met de waardebon naar de bouwmarkt gaat, dan kan 64% van de huishoudens niet uitbetaald worden.

Hoe werkt het?
Op de waardebon staat een code waarmee je tot een bedrag van 70 euro op energiebesparende producten terug kunt vragen. Bij een bouwmarkten of lokale ondernemer maak je een keuze uit geselecteerde producten en rekent deze zelf af. Vervolgens dien je online de kassabon in, samen met de code van jouw voucher. Het bedrag wordt daarna teruggestort op je rekening.

De actie loopt tot en met 31 maart 2021 of tot zolang het budget strekt. Wanneer het budget van jouw gemeente op is, kun je geen geld meer terugvragen via deze actie.

De artikelen die je via deze actie kunt aanschaffen zijn bijvoorbeeld aan radiatorfolie, tochtstrips of led-lampen. Het zijn maatregelen die eenvoudig zelf zijn toe te passen en direct al voordeel opleveren.

RRE
De Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) is in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgezet. Met de RRE zetten gemeenten projecten op om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van led-lampen.

Gemeenten konden in 2019 een aanvraag indienen met een plan voor de uitvoering. Hillegom, Lisse, Teylingen, Katwijk en Noordwijk hebben deze subsidie gekregen, waardoor ze woningeigenaren financieel kunnen helpen met energiebesparende maatregelen.

Uitgezonderd
Wie in een appartementencomplex woont, krijgt via de VVE begin juli een brief over de actie. Huurders krijgen geen kortingsvoucher. De gemeente ondersteunt huurders ‘op een andere manier’ met energiebesparing. Meer informatie hierover volgt nog.