Waardering voor succesvolle BuurtAED-actie in de Postwijk

SASSENHEIM, 13 maart 2019 – Burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen zette woensdagmiddag in de Postwijk in Sassenheim Monique van der Weijden en haar man in het zonnetje. Dankzij een geslaagde inzamelingsactie die ze hebben gehouden hangt er nu een AED in aan de Postkoets 21. (Foto’s: Mariska de Graaff, video: TGP Media Producties)

Initiatiefnemer Monique van der Weijden is half december een actie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een BuurtAED. Er was € 1.660,- nodig en dat bedrag wist ze binnen zestien dagen bij elkaar te krijgen.

Burgemeester Carla Breuer sprak van “Een mooie actie met een prachtig resultaat! Om onze waardering uit te spreken voor BuurtAED-acties hebben we besloten om per geslaagd initiatief een toepasselijk cadeau te geven: een reanimatiecursus voor twee wijkbewoners bij de lokale EHBO-vereniging. Zo werken we meteen aan een stevig netwerk van gediplomeerde burgerhulpverleners.”

De buurtAED is een mooie aanvulling op de inspanning waar de gemeente zelf al mee bezig is. Volgens wethouder Van Kempen realiseert Teylingen momenteel een basisnetwerk van AED’s. “Dit betekent dat er binnen elke 500 meter een AED komt. De AED’s die via buurtinitiatieven extra erbij komen, zorgen voor een verdere verdichting van dit netwerk. Dat is heel welkom!”


Elk jaar worden zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren. Maar het lukt de ambulance helaas meestal niet om binnen die tijd bij het slachtoffer te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat er landelijk voldoende AED’s dag en nacht beschikbaar zijn.

Buurtactie
Inwoners die ook een buurtactie willen houden, kunnen een kijkje nemen op www.buurtaed.nl. Via dit crowdfundingplatform kunnen zij een inzamelingsactie starten. Ook is er meer informatie op de gemeentelijke website te vinden.