Wethouder Ten Boden zwaar onder vuur over kap kastanjebomen

TEYLINGEN, 21 juni 2019 – Wethouder Rob ten Boden kwam dinsdagavond in de Commissie Ruimte zwaar onder vuur te liggen van oppositiepartijen CDA en GroenLinks. De wethouder zou vragen over de omstreden kap van karakteristieke kastanjebomen in de Sassenheimse Wilhelminalaan en Emmalaan niet of niet volledig hebben beantwoord. Voor het CDA komt na de zoveelste aanvaring met de wethouder de rode lijn in zicht. Met de kritiek op de wethouder nam wel de hoop op het gedeeltelijke behoud van de 70 jaar oude kastanjes toe. (Archieffoto)

GroenLinks fractievoorzitter Don Verhoef deed uit de doeken hoe de wethouder vragen van zijn partij en het CDA over de voorgenomen kap had beantwoord met een verslag van een bijeenkomst met de omwonenden, waar geen verslag van gemaakt zou zijn. Die bijeenkomst met de omwonenden was ook geen open gesprek geweest, zoals de wethouder voorspiegelde, want de kap van de bomen stond al vast. Verhoeff noemde de hele gang van zaken een aanfluiting voor het democratisch proces. CDA-raadslid Sybrinne de Vries ging nog verder: “Bewonersparticipatie bleek manipulatie. Een grote middelvinger van het college van B&W naar de inwoners” Haar twijfel over het optreden van de wethouder neemt dan ook snel toe. De gele kaart is wat haar betreft al getrokken.

Vertrouwen
De kritiek wordt gedeeld door de bewoners van de Wilhelminalaan en de Emmalaan. “Die hebben het vertrouwen in het gemeentebestuur volledig verloren en wilden dus ook niet meer naar de vergadering van de commissie Ruimte komen”, zo vertelde mevrouw Hulshof. Zij had die moeite nog wel genomen om de commissieleden op te roepen om van het plan af te zien. Volgens haar kan het grootste deel van de ruim 40 kastanjebomen nog zeker 10 jaar mee.

Wethouder Ten Boden ging niet in op de kritiek op zijn functioneren en probeerde opnieuw duidelijk te maken dat de bomen door de kastanjebloedingsziekte zijn aangetast en daardoor volgens deskundigen een gevaar vormen. Zijn conclusie is dan ook dat de veiligheid voorop moet staan. Een conclusie die zou worden gedeeld door de omwonenden. In augustus gaat een deskundige de bomen nog een keer bekijken en de wethouder zei toe dat er voor die tijd niet gekapt zal worden.

Motie
Waar eerder de coalitie de wethouder nog steunde in het plan om de bomen in één keer allemaal te kappen en te vervangen, bleef nu het idee hangen dat de bomen nog tien jaar mee zouden kunnen. D66 en VVD overwegen nu een motie in te dienen om de bomen in die periode gefaseerd te vervangen. Daarmee had wethouder Ten Boden alleen nog steun van zijn eigen partij, Trilokaal.