Winkelstraat stukje veiliger met keurmerk

SASSENHEIM, 10 november 2015 – Zaterdag is in Sassenheim de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitereikt. "Sassenheim is eigenlijk al een hele veilige gemeente. Met het keurmerk werken we nu samen om de veiligheid verder te bevorderen", zegt Willemien Wagner boekhandel Wagner. Het winkelend publiek zal weinig van de veiligheidsmaatregelen merken.

Burgemeester Carla Breuer plaatste de symbolische eerste KVO-ster in het trottoir voor de ingang van park Rusthoff. Aansluitend plakte zij bij boekhandel Wagner de bijbehorende sticker op de deur. Kinderen konden zaterdag een brandweerauto en politie auto’s van binnen bekijken. Aan het winkelend publiek werd gevraagd of zij mee willen doen met Burgernet.

 

De TOV Sassenheim, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de politie, de brandweer en de gemeente hebben de krachten gebundeld. De afgelopen tijd zijn donkere plekken in de winkelstraat in kaart gebracht zodat er op termijn verlichting kan worden aangebracht. Ook worden er fietsenrekken bijgeplaatst en verkeersborden recht gezet. Winkeliers hebben cursus gehad hoe zij om moeten gaan met diefstal. Het aanspreken van een persoon in een verdachte situatie en vragen of je hem kunt helpen werkt in de meeste gevallen al voldoende, zegt adviseur Maarten Duijn. Nieuwe medewerkers kunnen deze cursus op de computer volgen.

De winkeliers hebben ook hun kennis over eerste hulp bijgespijkerd en bij de kassa ligt een lijst waar AEDs (defibrillators) hangen. De winkels zijn ook doorgelopen om te controleren of zij van buitenaf goed zichtbaar zijn. Winkels worden voorzien van een huisnummerbordje waar deze ontbrak, zodat iemand die op straat de hulpdiensten belt direct het huisnummer kan opgeven.

Keurmerk
Het KVO is een keurmerk dat werkt met certificaten. Het KVO-certificaat krijgen de partijen ondernemers, gemeente, politie en andere relevante partijen als ze aantonen dat ze gezamenlijk effectieve en structurele maatregelen treffen om de veiligheid te waarborgen. In Teylingen hebben de TOV Sassenheim, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de politie, de brandweer en de gemeente de krachten gebundeld.

Elke drie jaar wordt een nieuwe meting gedaan. In totaal zijn er vijf sterren te behalen. Begin 2015 is dit project gestart met als doel het winkelgebied in Sassenheim nog veiliger en aantrekkelijker te maken. Voor de toekomst staan onder andere acties gepland als het plaatsen van verlichting op diverse donkere plekken, het vervangen van verouderd straatmeubilair en het organiseren van trainingen op het gebied van overval, agressie en winkeldiefstal.

 

Advertentie