Zieke essen gekapt op Koudenhoorn

WARMOND, 7 maart 2021 – De afgelopen week zijn op het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn een heel aantal zieke essen gekapt. De bomen zijn volgens de gemeente aangetast door een schimmel die de bomen ziek maakt. De bomen worden in etappes gekapt en vervangen om het eiland gezond groen te houden. De kap van afgelopen week was fase II.

In het bosperceel naast de paardenwei zijn alle essen en de grote, in elkaar gestorte, wilg gekapt. De rand beplanting is zoveel als mogelijk gespaard, net alle andere soorten bomen. De stobben blijven in de grond. Deze gaan in het voorjaar weer uitlopen, zodat na 1 groeiseizoen zo’n 1 tot 2 meter loof staat. In het najaar plant de gemeente nieuwe inheemse bomen en struiken. Op deze manier ontstaat er een bos met meerdere soorten bomen. Boomziektes hebben dan minder impact op het bomenbestand en er ontstaat meer biodiversiteit.

Volgens groenbeheerder Ivo van der Lee van de gemeente Teylingen sterven de essen geleidelijk. “We zien dit aan het afsterven van takken. We noemen dit verschijnsel de essentaksterfte. Helaas is de ziekte niet te genezen. Op een aantal locaties op Koudehoorn bestaat 90% van de aanwezige bomen uit es. Op deze plekken zien we veel bomen afsterven, dood gaan en uiteindelijk omvallen.”

Teylingen vervangt de zieke essen in fases om de groene uitstraling van het eiland zo min mogelijk aan te tasten. De vervanging wordt uitgespreid over meerdere jaren, zodat aanwezige dieren genoeg andere locaties hebben om een veilig heenkomen te zoeken. Vorig jaar is ‘het speelbos’ aangepakt, dit jaar het stuk bos naast de paardenwei, volgend jaar staat het stuk bos voor ‘het stilte gebied’ in de planning en het jaar daarop weer een ander stuk.

Advertentie