Jubilerend voetveer: van gemeentelijke vrijwilligers naar onafhankelijke stichting

WARMOND, 21 juni 2024 – De Zwanburger wandelroute en het daarbij behorende voetveer De heere Schouten, bestaan 20 jaar. Dat heuglijke feit werd gisteren aan het eind van de middag met een receptie gevierd. In Coazy op Koudenhoorn verzamelden zich voetveerschippers, oud-schippers, notabelen en andere genodigden. Foto’s Henk Keijzer

Ook Jan Franssen, de voormalige Commissaris van de Koning die in 2004 de wandelroute opende, was op dit jubileumfeest aanwezig. Net als oud-wethouder Kees van Velzen en de huidige wethouders Heleen Hooij en Reny Wietsma. Die laatste twee brachten de gemeentelijke felicitaties over en tracteerden alle vrijwilligers op bolbons, tulpenbolvormige bonbons. In haar speech meldde Hooij wat cijfers over het voetveer. De schippers vervoerden vorig jaar met 412 afvaarten circa 1500 passagiers, die samen 10250 kilometer wandelden en daarbij bijvoorbeeld minstens 16 verschillende soorten vogels konden spotten.

Het is een bijzondere groep vrijwilligers, die schippers van het voetveer. Het is namelijk in onze gemeente de enige vrijwilligersgroep die jarenlang rechtstreeks aangestuurd werd door een gemeentelijk ambtenaar. Die constructie had Teylingen van de voormalige gemeente Warmond geërfd. Toen de Zwanburgerroute in 2004 in samenwerking tussen de gemeente Warmond, de provincie en de ANWB ontstond, was die constructie ook min of meer vanzelf ontstaan. Voormalig wethouder Van Velzen maakte er een einde aan door de schippers van het voetveer te vragen een zelfstandige stichting te gaan vormen. De stichting draagt nu zorg voor de exploitatie van het veer en de gemeente, die eigenaar is van het schip, zorgt voor een ligplaats en het groot onderhoud van de monumentale salonboot uit 1908 die als voetveer dient. Voorzitter Marius de Jong is blij met de manier waarop alles nu geregeld is en met de betrokkenheid van heel veel mensen bij de wandelroute en het voetveer, die als het nodig is ook nog eens heel snel inzetbaar zijn. Denk dan aan weggezakte bebording of loszittende onderdelen van steigers.

Tijdens de receptie passeerde de geschiedenis van de Zwanburgerroute de revue middels interviews door oud-schipper Rose Marie Keijzer. Kees van Velzen en schipper Nico de Jongh, die al 20 jaar het voetveer vaart, werden ondervraagd over de geschiedenis en bijzondere voorvallen. Daar waren er meer dan genoeg van, al dan niet in schipperslatijn omschreven. Zo begon het vaarseizoen voor het voetveer in de eerste jaren al op 1 maart, waardoor vaarten soms in dikke mist of door een dun laagje ijs plaatsvonden. En wat te denken van wandelaars die niet op de steiger durfden te staan omdat er nieuwsgierige koeien, schapen of dikbillen op diezelfde steiger stonden. Nico de Jongh vertelde dat hij weer contact kreeg met een jeugdvriend via een passagier die uit een plaats in Australië kwam waar zijn jeugdvriend ooit heen was vertrokken. Die belde hem dus veertien dagen later.

Wil je meer weten over de Zwanburgerwandelroute en het veer? Klik dan hier. 

Vanwege het jubileum kun je tijdens dit vaarseizoen iedere 20ste van de maand gratis meevaren met De heere Schouten.