Schepen afgemeerd voor Sail Warmond

WARMOND, 25 juli 2018 – Het gros van de schepen die worden verwacht voor Sail Warmond had woensdag een plek gevonden in de aan het Joppe. Op het recreatie-eiland Koudenhoorn is met drijvende pontons de bestaande haven vergroot om de 80 boten een plek te geven (foto’s Bart Kool en Henk Keijzer).

Die 80 boten waren er woensdagmiddag nog niet allemaal. Een deel is vertraagd omdat in Amsterdam door de hitte de bruggen niet open kunnen.

Een deel van de schepen deed woensdagmiddag mee aan een Beurtveerwedstrijd. De beurtveer is een zeilwedstrijd over de Kagerplassen waarbij zeilschepen tot circa 15 meter verschillende havens aan moeten doen. Het schip dat bij de meeste havens afmeert is de winnaar.

Donderdag zijn alle schepen te bewonderen tijdens een scheepsparade. Alle 80 schepen zullen tussen 15.00 -17.00 uur in kolonne door Warmond varen. De schepen zijn goed te bewonderen vanaf de Gemeentehaven en het Park Groot Leerust. Op de Gemeentehaven zal een spreekstalmeester informatie geven over schepen die voorbijvaren. De Scheepsparade wordt afgenomen vanaf het admiraalschip De Witte Walvis, een Lemsteraak, is en ligt afgemeerd tegenover de Gemeentehaven. De Commissaris van de Koning Jaap Smit is aanwezig op de Witte Walvis. De deelnemende schepen zullen de admiraal groeten.

Brug
Voor de scheepsparade gaat vrijdag ook de brug naar Koudenhoorn open, zodat de schepen ongehinderd kunnen doorsteken over De Leede. Er heersen nog wel enige zorgen over de vraag of de brug daarna ook weer dicht kan. Verschillende bruggen in het land ondervinden momenteel problemen door de hitte. De bruggen zetten uit door de warmte, waardoor de delen bij het sluiten niet meer aansluiten.

Vrijdag vertrekken de schepen weer naar Leiden, waar dan het evenement Sail Leiden begint.

Advertentie