Teylingen in de top 3 ‘meest hondvriendelijke’ gemeentes

TEYLINGEN, 22 september 2022 – De gemeente Teylingen staat in de top 3 van de meest hondvriendelijke gemeentes in Nederland. De verkiezing wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Koninklijke Hondenbescherming en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Via onder meer een peiling op de Facebookpagina’s van beide organisaties wordt bepaald welke gemeente zich uiteindelijk de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland mag noemen.

Via nieuwsbrieven en social media kanalen hebben de hondenbelangen vertegenwoordigers meer dan 30.000 mensen gevraagd om hun gemeente te nomineren als men tevreden is over het hondenbeleid. Uit deze gemeentes is door een onafhankelijke jury een top 3 samengesteld, waaronder gemeente Teylingen.

Teylingen heeft de top drie gehaald door het feit dat de gemeente geen hondenbelasting heft, dat er omheinde honden uitrenplaatsen en veilige losloopgebieden in de verschillende dorpen aanwezig zijn, de aanwezigheid van voldoende gratis poepzakjes en vuilnisbakken en de samenwerking met het Platform Hondenvrienden Teylingen. Ook de gemeente Dronten staat in de top drie en de derde gemeente moet nog bekend worden gemaakt.

Bij het bepalen van de top 3 is door de hondenorganisaties gelet op het gemeentelijk hondenbeleid. Dat dient volgens hen niet alleen gericht te zijn op het zorgen voor voldoende faciliteiten, zoals speciale hondenpoepafvalbakken en gratis poepzakjes, maar ook op het creëren van een acceptabel aantal veilige en aangename losloop- en uitlaatgebieden. Daarnaast is het van essentieel belang dat er een echte dialoog plaatsvindt tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters om voldoende draagvlak te krijgen om eventuele problemen samen op te lossen. Ook zijn de organisaties tegen de heffing van hondenbelasting als deze alleen wordt gebruikt voor algemene middelen. Als doelbelasting kan de belasting zinvol zijn omdat de opbrengsten dan ten goede komen aan voorzieningen voor honden en hun eigenaren. Helaas wordt de belasting hiervoor maar zelden gebruikt. Als laatste vinden de organisaties het heel belangrijk dat gemeenten beleidsregels bijtincidenten hanteren.

Wilt u dat Gemeente Teylingen de titel wint? Dan kunt u tot en met 2 oktober op de gemeente stemmen door het filmpje over Teylingen te liken op  https://www.facebook.com/raad.vanbeheer of https://www.facebook.com/Hondenbescherming. De uiteindelijke winnaar zal op 13 oktober bekend gemaakt worden.

Advertentie