180 woningen in en rond het Groot Seminarie in Warmond

WARMOND, 2 februari 2019 – In en rond het voormalige Groot Seminarie in Warmond komen 180 woningen. In Mariëngaerde zullen 107 huurwoningen gerealiseerd worden. In Mariënhaven en de nieuwbouw Mariënhof zullen 70 koopappartementen en woningen gerealiseerd worden. Hiervoor zal wel Mariënstate (het Kompas) worden gesloopt om plaats te maken voor een hofje. Op het naastgelegen terrein Schoonoord wordt ook nog ruimte geboden voor de bouw van twee woningen.

De plannen werden dinsdag gepresenteerd op een druk bezochte bijeenkomst in het Trefpunt in Warmond. Volgens de gemeente zullen de huur- en koopwoningen zoveel mogelijk aansluiten bij de Woonvisie Teylingen. De woningen zullen variëren van het goedkope segment, middeldure segment tot het dure segment en zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen, alleenwonenden, senioren en gezinnen.

Zorgorganisatie Marente verkocht het complex twee jaar geleden aan Westplan Investors uit Valkenburg. Die gaf het bedrijf ‘abcnova’ opdracht het gebied te ontwikkelen. Volgens Jos Verhulst van abcnova wordt begonnen met de verbouwing van Mariëngaerde, omdat dit al binnen het huidige bestemmingsplan kan. Dat plan kent aan Mariëngaerde nu de bestemming ‘wonen met zorg’ toe. Uiteindelijk zal het bestemmingsplan dus nog moeten worden aangepast om ook andere doelgroepen in de appartementen te kunnen huisvesten. Later volgt de bouw van de andere woningen.

Parkeren
Eén van de grootste zorgen van de omwonenden is het parkeren op en rond het terrein. Abcnova wil het bestaande parkeerterrein voor Mariëngaerde laten vervallen om de historische oprijlaan in oude luister te herstellen. Aan de rechterzijde van de oprijlaan komen dan parkeerplaatsen die aan het zicht worden onttrokken door een haag. Het Mariënhof krijgt een eigen parkeergarage. In deze opzet voldoet het plan echter niet aan de parkeernorm. Volgens Jos Verhulst van abcnova hoeft dat ook niet omdat er veel starters zonder auto in het complex komen te wonen er er deelauto’s op het terrein komen “We willen dan ook een ontheffing van de parkeernorm”, liet Verhulst weten. “Als we daar wel aan moeten voldoen gaan we de hele groenstrook langs de oprijlaan vol leggen met stenen”

(Jos Verhulst van abcnova en wethouder Bas Brekelmans)

Om te voorkomen dat er een versnipperde ontwikkeling van het historische en groene gebied komt, heeft de gemeente een integrale visie Groot Seminarie Warmond opgesteld. De bedoeling is om de cultuurhistorische- en landschappelijke waarden van het gebied te bewaren en waar mogelijk te herstellen. De huidige sfeer en uitstraling moet herkenbaar zijn in het nieuwe gebied. Daarbij wordt ook gekeken naar de Kerketuin, de voormalige kasteellocatie waar nu de kinderboerderij te vinden is en het bospark achter de appartementen van Park Klinkenberg.

De plannen zijn in te zien op deze site.