Net binnen

Brand in bollenschuur aan Loosterweg Voorhout

VOORHOUT, 1 juli 2019 – De monumentale bollenschuur Van Reisen & Zn. aan de Loosterweg in Voorhout is maandagavond uitgebrand. De brandweer moest lange tijd machteloos toekijken omdat het te gevaarlijk was om naar binnen te gaan. Na 2,5 uur kwam de brand met een grote knal naar buiten (foto). Foto’s Edwin van der Wijngaard.

Brandweerkorpsen uit de regio rukten vanaf 19:15 uur uit voor de brand aan de Loosterweg. Rond 20:00 uur was de ergste rookontwikkeling voorbij. Er kwam nog wel continu rook onder het dak en uit de ventilatieroosters vandaan. De brandweer trof voorbereidingen om het vuur aan te vallen wanneer het naar buiten zou slaan. Het was volgens de woordvoerder van de brandweer te gevaarlijk om de brand van binnenuit te bestrijden vanwege het doolhof aan gangen en de rook.

In het naastgelegen kantoorgedeelte werden computers en kunstwerken in veiligheid gebracht.

Vanuit de regio Kennemerland werd een Cobra blussysteem ingezet. Dit is een  hoge druk blussysteem dat van buitenaf wordt ingezet bij branden in moeilijk toegankelijke ruimten, zoals containers en scheepsruimten. Door een gaatje in de muur of het dak kan een hoge druk waterstraal het pand in worden verneveld. De waterdruppels zijn tien keer zo klein verneveld dan normaal. De brand in de achterliggende ruimte wordt op deze manier effectief gekoeld. De brandweer koos hiervoor omdat ze bang waren bij het betreden van afgesloten ruimten het vuur extra zuurstof te geven.

Explosie
Vlak voor de explosie aan de rechterkant van de bollenschuur was te zien hoe de rook in stoten naar buiten kwam, alsof de brand naar lucht hapte. Om 21:50 uur sloeg met een forse knal de brand uit de schuur. Daarmee werd het een uitslaande brand. Volgens een woordvoerder van de brandweer is daarbij een deel van de schuur ingestort. In het achterste gedeelte van de bollenschuur zijn de buitenmuren door de explosie ontzet. De rook trok  richting Lisse en Lisserbroek. Na de explosie bestreed de brandweer het vuur vanuit twee ladderwagens en met brandspuiten aan de zijkanten van het gebouw.

De brandweer is naar verwachting nog uren bezig met blussen. Het was om 23.00 uur nog niet bekend of er in de schuur nog meer brandhaarden zijn. De brandweer zocht om 00:30 uur met een camera naar brandhaarden in het pand. De brandweerploegen die vanaf 19:15 bezig waren, werden afgelost.

Monument
De bollenschuur is in 1925 gebouwd voor P. van Reisen en Zonen. Het is een rijksmonument dat in gebruik is bij het bloembollenexportbedrijf. Op het terrein rond de bollenschuur staan nog drie panden die aan de schuur geschakeld zijn. Deze panden hebben deels wel rookschade opgelopen, maar de brand is er niet naar overgeslagen. Over de oorzaak van de brand kon maandagavond nog niets worden gezegd.

 

 

 

 

 

Advertentie