Gemeenteraad Teylingen wil korting op bijstand na gift voorkomen

TEYLINGEN, 28 januari 2021 – Teylingse bijstandsgerechtigden kunnen de komende 6 maanden giften tot 2000 euro aannemen zonder daarbij gekort te worden op hun bijstandsuitkering.

De aanleiding voor de gemeenteraad is berichtgeving over een vrouw uit de gemeente Wijdemeren die 7000 euro aan uitkering moet terugbetalen vanwege boodschappen die ze ontving van haar moeder.

Volgens CDA, PvdA, ChristenUnie en Groen en Leefbaar Teylingen moeten sommige inwoners door de coronacrisis onverwacht een beroep doen op de bijstand. In deze situatie kunnen inwoners te maken krijgen met grote financiële problemen en schulden. De indieners van de motie willen voorkomen dat giften (al dan niet in natura) van familie, vrienden en kennissen geen soelaas bieden, omdat deze moeten worden verrekend met de bijstand.

Een meerderheid van CDA, ChristenUnie, D66, Groen en Leefbaar Teylingen, GroenLinks, fractie Piket en de PvdA steunde de motie.

VVD en Trilokaal stemden tegen de motie. Trilokaal stelt dat sinds de uitbraak van het coronavirus maar 4 van de 65 aanvragen voor bijstand direct gekoppeld kan worden aan corona.

Wethouder Van Kempen zegt dat er argumenten voor en tegen de motie zijn: De bijstand bevat een hardheidsclausule waar de ISD voor individuele gevallen “het juiste” kan doen. Hij begrijpt wel dat de gedachte achter de motie aansluit bij deze moeilijke tijd. De motie vraagt om de komende 6 maanden de hardheidsclausule voor giften tot 2000 euro voor iedereen die van de ISD bijstand ontvangt toe te passen. Van Kempen zegt dat hij dit rechtmatig kan uitvoeren.

Advertentie