Net binnen

Drie aanhoudingen bij grote actie tegen overlastgevers op Koudenhoorn

WARMOND, 23 oktober 2018 (update) – De politie heeft dinsdag drie verdachten aangehouden na meldingen van langdurige overlast, bedreigingen en diefstallen op en rond het  recreatie-eiland Koudenhoorn. Twee mannen van 22 en 23 jaar uit Leiden werden op het eiland aangehouden. De derde verdachte, een 24-jarige man uit Leiderdorp, werd in Alphen aan de Rijn door agenten aangehouden. Het drietal is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Bij doorzoekingen in het recreatiegebied troffen agenten onder andere luchtdrukwapens en verdovende middelen aan.  De groep overlastgevers bevond zich in een vijftal boten die al geruime tijd voor anker lagen bij Koudenhoorn. Foto’s: Esther Moonen

Het ging vanochtend om een gezamenlijke actie van politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Bij de actie was ook het Hoogheemraadschap betrokken om na te gaan of er sprake was van milieuvervuiling in het water rond de boten.

Drie boten van de groep overlastgevers lagen vanmorgen aan de steiger bij Het Joppe. Twee boten lagen aan de overkant bij de Warmonderleede. Een man die sliep in een kuiser, waar met graffiti de naam ’Prikboot’ is opgespoten, werd aangehouden voor een milieudelict. De man die in Alphen aan den Rijn is aangehouden wordt gezien als leider van de groep. De politie doorzocht vanmorgen ook een loods in Warmond. Bij doorzoekingen troffen agenten ook buitenboordmotoren aan die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. Aan de Oegstgeesterweg in Rijnsburg werd een van diefstal afkomstige boot in beslag genomen.

Gebiedsverbod
De politie startte een onderzoek na aanhoudende meldingen van ernstige misdragingen, bedreigingen, intimidaties en milieuvervuiling door personen die zich ophielden rondom het recreatiegebied Koudenhoorn.

De gemeente heeft deze zomer aan drie personen een gebiedsverbod opgelegd vanwege intimiderend gedrag naar mensen in de nabije omgeving, vernielingen van bomen, vernielingen van meubilair, loslopende gevaarlijke honden en overlast van afval in het natuurgebied. Het gebiedsverbod gold voor een groot gebied: de Kagerplassen, de eilanden en de polders en de dorpskern van Warmond.

Eén van die personen mocht al snel weer terugkeren op Koudenhoorn. De rechter schorste in een voorlopige voorziening het door de gemeente opgelegde gebiedsverbod. De rechtbank kende in dit geval meer gewicht toe aan de bewegingsvrijheid van betrokkene dan aan de ernst van de door deze betrokkene gepleegde overtredingen. Na het aflopen van de gebiedsverboden van de andere personen keerde de onrust weer terug in het gebied rondom Koudenhoorn.

Meldingen
Bij de politie kwamen vanaf begin september weer meerdere meldingen binnen van ernstige misdragingen van personen die in bootjes verbleven in het recreatiegebied. Volgens melders maakten deze personen zich onder andere schuldig aan bedreigingen, intimidaties en milieuvervuiling.

Het is nog niet bekend of de gemeente de groep overlastgevers nu lange tijd met een gebiedsverbod uit Warmond kan weren. In de gemeentelijke verordening ontbreekt de mogelijkheid iets te doen tegen boten die langdurig voor anker gaan op de Kagerplassen.

De overlastgevers kregen vandaag alleen officiële waarschuwingsbrieven. Daarin wijst de burgemeester de overlastgevers erop dat als blijkt dat zij overlast veroorzaken, het woon- of leefklimaat aantasten of de openbare orde verstoren, zij spoedig zal optreden met een bestuurlijke maatregel, bijvoorbeeld een gebiedsontzegging of een gebiedsverbod. Het college bespreekt volgende week een wijziging van de APV. Onderdeel daarvan is het voorstel de APV aan te vullen met (onder meer) het verbod op overnachten (dan wel voor anker liggen) in voer- en vaartuigen en hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water.