Net binnen

Sassembourg na 15 jaar klaar voor de vier seizoenen van het leven

SASSENHEIM, 14 december 2015 – Na 15 jaar voorbereiding is zaterdag woonservicecentrum Sassembourg officieel geopend. Steven Schrader, directeur van woonstichting Vooruitgang, zegt dat Sassembourg het antwoord is op de aankomende vergrijzing van de bevolking. In 2014 is éénderde van de bevolking ouder dan 65 jaar. Het centrum, gelegen aan de Teijlingerlaan bij de Jan van Brabantweg in Sassenheim, levert volgens Schrader zowel financieel als maatschappelijk rendement op voor Vooruitgang. Foto's Edwin van der Wijngaard.

In een vol atrium sprak Schrader de bewoners, in het centrum gevestigde ondernemers, het gemeentebestuur en betrokkenen bij de bouw toe. In de jongste aanwinst voor Vooruitgang zijn alle koopwoningen verkocht en de huurwoningen zijn allemaal verhuurd. In het gebouw zijn al veel zorgverleners en een aantal winkels gevestigd. Het laatste nieuws is dat in het voorjaar 2016 Alrijne Ziekenhuis (voorheen Diaconessenhuis Leiden) een buitenlocatie opent in Sassembourg waar patiënten voor medisch specialistische zorg terecht kunnen.

Schrader vroeg de aanwezige gemeentebestuurders om na te denken over het verkorten van de procedures en het verlagen van de administratieve lasten voor het realiseren van gebouwen zoals Sassembourg.


Lita Berkhout, voorzitter raad van bestuur stichting ActiVite, onthulde samen met een bewoner, de heer Bot, de plaquette uit verzorgingstehuis De Schutse. Het tehuis was eerst aan de Parklaan in Sassenheim gevestigd. De Schutse verhuisde later naar de Jan van Brabantweg en werd daar gesloopt om plaats te maken voor Sassembourg. De bewoners werden tijdelijk ondergebracht in de locatie Munnekeweij in Noordwijkerhout. Zij zijn inmiddels terugverhuisd naar Sassembourg. De plaquette met daarop: "Mijn naam rust in de schutse gods (psalm 62:5)" zal een plek in Sassembourg vinden.


Burgemeester Breuer gebruikte de vier seizoenen om Sassembourg te beschrijven. De lente staat voor de kinderopvang en het centrum voor jeugd en gezin die in het gebouw zijn gevestigd. De zomer staat voor alle bezoekers van Sassembourg die de apotheek, huisarts en andere zorgverleners en bedrijven bezoeken. De herfst is metafoor voor de seniorenwoningen en de zorg die in Sassembourg verleend wordt aan de ouderen. De winter staat voor de alleroudsten die in het centrum rust en verstilling vinden en kunnen genieten van de kleine dingen van het leven.


Leden van het Symfonieorkest Bloembollenstreek speelden ter afsluiting de vier jaargetijden van Vivaldi.


Met een gongslag opende Breuer Sassembourg, waarna de aanwezigen in de ronde ontvangsthal een toost uitbrachten op het gebouw. Buiten, naast de ingang van het gebouw onthulde de jubilerende Steven Schrader de plaquette "Sassembourg; geopend op 12 december 2015". 

   

Zie ook: Sassembourg geeft visitekaartje af