Net binnen

Teylingen wil reclamefolders terugdringen met Ja/Ja sticker

TEYLINGEN, 15 januari 2020 – Reclamefolders worden in Teylingen binnenkort alleen nog in brievenbussen met een Ja/Ja sticker bezorgd. De motie van PvdA en GroenLinks werd woensdag unaniem gesteund in de commissievergadering.

Er komt dit kwartaal een klein onderzoek waarbij het burgerpanel geraadpleegd wordt en bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) informatie ingewonnen over ervaring bij andere gemeenten.

Wie geen sticker op de brievenbus plakt krijgt nog wel de huis-aan-huisbladen in de bus.

Politiek
Paul Witteman (PvdA) wil zorgen dat folders die toch niet gelezen worden niet in de brievenbus terecht komen. Witteman noemt nog als voordeel dat adverteren in de huis-aan-huis-bladen aantrekkelijker wordt.

Frans van Swieten noemt het verbieden van reclamefolders in brievenbussen zonder sticker ‘heel erg betuttelend’. De inwoners kunnen nu ook de moeite doen om een ja-nee of nee-nee sticker te halen.

Edith Alkemade (D66) vindt wel dat de brievenbus stickers makkelijk verkrijgbaar moeten zijn, bijvoorbeeld bij de supermarkten.

PvdA en GroenLinks zeggen dat reclamefolders een substantieel onderdeel van het papierafval uitmaken. Het papier komt voor een deel in de grijze bak voor huishoudelijk restafval terecht.

Wethouder Arno van Kempen omarmt de motie en verwacht dat de invoering geen rocket science zal zijn.

Sticker
De huishoudens die nu een Ja/Nee en Nee/Nee sticker hebben, hoeven geen nieuwe Ja/Ja-sticker op te plakken.

Tientallen gemeentes gingen Teylingen al voor bij het invoeren van de Ja/Ja sticker, zoals de gemeentes Amsterdam, Utrecht en Dronten. MKB-Nederland maakt zich grote zorgen over de Ja/Ja-stickers. De ondernemersorganisatie pleit met klem voor een landelijk model waarmee zowel gemeenten als ondernemers uit de voeten kunnen.

De motie gaat niet in op afstemming met winkeliers en de folderbezorgers. Zij hebben nu beperkt tijd om inwoners warm te krijgen voor de ja-ja stickers of bijvoorbeeld het invoeren van een app om de folders op internet te bekijken.