Tientallen Warmonders bezoeken inloopavond over onrust in het dorp

WARMOND, 7 november 2018 – Zo’n zestig Warmonders kwamen woensdagavond af op een inloopavond in Het Trefpunt over de onrust in het dorp. Voor de ingang stonden twee politiewagens met agenten en ook binnen was de politie zichtbaar aanwezig. “Gelukkig voelen we ons op de inloopavond veiliger dan op Koudenhoorn” merkte één van de bezoekers op.

De pers werd niet toegelaten in de zaal, om te voorkomen dat de bewoners het gevoel konden krijgen dat ze niet vrijuit konden spreken.

De al maanden durende onrust wordt veroorzaakt door een groep jongeren die verblijven op bootjes die om het recreatie-eiland Koudenhoorn voor anker liggen. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor diefstallen, vernielingen en bedreigingen in Warmond. Zondagavond vond er een ontploffing plaats op een woonboot in de Gemeentehaven. De bewoner van de boot werd al langer door de groep bedreigd.

Bang
Volgens Burgemeester Carla Breuer gaven verschillende Warmonders tijdens de inloopavond aan echt bang te zijn. “Er spelen gevoelens van angst en onrust en vooral ook de vraag wanneer gaat u wat doen?”
Ze heeft samen met het OM en de politie uitgelegd wat er tot nu toe is gedaan om de jongeren weg te krijgen. Als het goed is stemt de gemeenteraad donderdagavond in met een nieuwe APV. Wanneer die volgende week woensdag is gepubliceerd in De Teylinger kan de gemeente gaan handhaven op het overnachten op de boten die al maanden voor anker liggen rond Koudenhoorn. Dat mag dan volgend de APV niet meer. Maar de burgemeester is er bang voor dat de jongeren zich vervolgens alsnog in het dorp gaan ophouden.

Daarnaast werd woensdag bekend dat het voorarrest van de verdachte die tijdens de schoonveegactie enige weken geleden werd aangehouden met 60 dagen is verlengd.

Vuurwerk
Het onderzoek naar de ontploffing op de woonboot in de gemeentehaven zondagavond heeft nog geen aanwijsbare verdachte opgeleverd. De bewoner raakte hierbij gewond en zit nu ondergedoken. De politie gaat wel uit van een doelgerichte actie tegen de bewoner en kon melden dat de ontploffing door zwaar vuurwerk is veroorzaakt. Maar het onderzoek loopt nog.

Burgemeester Breuer riep de Warmonders op om Paul, de bewoner van de woonboot, een hart onder de riem te steken. Paul verblijft voorlopig op een geheime locatie, maar zijn brievenbus wordt geleegd. “Dus stuur hem vooral een kaart”, aldus de burgemeester.

Beluister het volledige gesprek met burgemeester Breuer.

Of de bewoners zich ook veiliger voelen na de inloopavond is de vraag. “Ik zou willen dat de camera’s langer blijven hangen”, zei één van hen na afloop. Die zijn dinsdag voor een periode van twee weken geplaatst op Koudenhoorn en de gemeentehaven. Een uur na afloop van de avond was er in Warmond weer een luide knal te horen.