Wethouder moet haast maken met duurzaamheid

TEYLINGEN, 11 september 2019 – Wethouder Rob ten Boden heeft nog weinig voortgang geboekt met de gemeentelijke duurzaamheidsplannen. GroenLinks stelde woensdagavond in de commissievergadering kritische vragen. Het plan om in 2020 100.000 zonnepanelen op de daken van Teylingse bedrijven te plaatsen wordt volgens het college bij lange na niet gehaald.

Ten boden zegt meer tijd nodig te hebben voor de duurzaamheidsagenda. Monique de la Rie (VVD) wil dat de wethouder opschiet: “We hebben het gevoel dat we op de inhoud moeten bijsturen”. Reny Wietsma (CDA) zegt dat Teylingen op duurzaamheidsgebied het spoor bijster is en nu in actie moet komen.

Zonnepanelen
Eén van de concrete duurzaamheidsplannen van het college is het plaatsen van zonnepanelen. Teylingen wilde in 2020 minimaal 100.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken van Teylingse bedrijven geplaatst hebben. Dat is een oppervlakte ter grootte van 25 voetbalvelden.

Ten Boden zegt nu dat vele bedrijfsdaken niet geschikt zijn vanwege de dakconstructie of de staat van onderhoud van dakbedekking. In andere gevallen kon de wethouder niet tot overeenstemming komen met de eigenaars. Bovendien maakt een ingrijpende wijziging van de subsidieregels (SDE+) het vanaf 2020 veel minder aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen.

“Hoewel we blijven inzetten op bedrijfsdaken voor zonnepanelen, verwachten we de 100.000 panelen bij lange na niet in 2020 te gaan halen”, aldus het college in de 1e voortgangsrapportage 2019.