Panoramaschilder Van den Ende eerste Teylingse ereburger (video)

TEYLINGEN / VOORHOUT, 11 april 2024 – Vanmorgen rond half twaalf heeft burgemeester Carla Breuer een Zilveren Erepenning uitgereikt aan Voorhouter Leo van den Ende. De schilder van Panorama TulipLand is de eerste die deze hoogste Teylingse onderscheiding ontvangt. Aan de onderscheiding is het ereburgerschap van Teylingen gekoppeld. Beeldmateriaal Hubert Heuzen en Rose Marie Keijzer

De penning werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het bestuurscentrum. Breuer zei bij de uitreiking het volgende: “Beste meneer Van den Ende, wij zijn buitengewoon trots dat we zo’n bijzondere kunstenaar in ons midden hebben, die zoiets uitzonderlijks heeft gedaan voor de gemeenschap. Dat rechtvaardigt naar ons idee een uitzonderlijk blijk van waardering. Daarom hebben wij besloten iets te doen wat we in de achttienjarige geschiedenis van onze gemeente nog niet eerder hebben gedaan: wij willen u benoemen tot ereburger van Teylingen. Van harte gefeliciteerd!”.
Kijk het filmpje hieronder om het hele evenement mee te maken.

De heer Van den Ende zei zeer vereerd met de onderscheiding te zijn. “Het is een bijzondere dag voor mij”, aldus Van den Ende. “Het is jammer dat mijn ouders het niet mee kunnen maken, want ik kom uit een arm kunstenaarsgezin en als jongetje had ik het nooit kunnen bedenken dat ik het ooit zover zou schoppen.” De kunstenaar bood vervolgens de gemeente een schilderij van zijn hand aan. De burgemeester mag bij hem langskomen om iets uit te zoeken.
Na een hapje en een drankje vertrok het gezelschap naar de rotonde Bollendreef/Keizerskroon waar Van den Ende samen met de burgemeester de naam van de rotonde onthulde. Die heet voortaan Panorama TulipLand rotonde.

Dat de keuze voor het eerste ereburgerschap op Leo van den Ende is gevallen heeft te maken met zijn grote inzet voor het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed in de Duin- en Bollenstreek, zo laat de gemeente in een persbericht weten. Zijn bekendste activiteit die ook internationaal de aandacht heeft getrokken, was het als kunstenaar vervaardigen van een indrukwekkend panorama, met de dorpen in de Duin- en Bollenstreek in het landschap van de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het project ging in 1997 van start onder de naam Panorama TulipLand.
Op een speciaal voor dit doel vervaardigd schildersdoek van in totaal 262 m2, schilderde hij zo’n 10.000 uur. In 2008 zette hij zijn handtekening onder het imposante panorama met een lengte van ruim 62 meter en een hoogte van 4 meter. Het publiek kon in al die jaren de kunstenaar op de vingers kijken in het gebouw waar het panorama in wording stond opgesteld. Door de jaren heen trok het Voorhoutse evenement zo’n half miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland. Mede daardoor zette Leo van den Ende het dorp Voorhout op de kaart. Het geschilderde panorama droeg op een belangrijke wijze bij aan het proces van bewustwording rond het behoud van het cultuurhistorisch landschap van de Duin- en Bollenstreek. De attractie Panorama TulipLand hield op te bestaan in 2011.
Nadat hij het reusachtige kunstwerk had afgerond, is Leo van den Ende doorgegaan met het in zijn huisatelier vervaardigen van kleinere schilderijen, die nog steeds in het teken staan van het lentelandschap met zijn in bloei staande velden tulpen, hyacinten en narcissen.
De vervaardiging van het omvangrijke kunstwerk en alles wat zich er omheen afspeelde, staat inmiddels ook uitgebreid beschreven in een zeer lijvig naslagwerk met een omvang van 708 pagina’s. De auteur van dit boek is Sassenheimer Herman van Amsterdam, mede-initiatiefnemer van Panorama TulipLand.