Net binnen

Ontploffing op Warmondse woonboot blijkt aanslag

WARMOND, 5 november 2018 – UPDATE De ontploffing op een woonboot aan de Gemeentehaven in Warmond gisteravond, waarbij de bewoner gewond raakte, blijkt een aanslag te zijn geweest. De bewoner wordt al langer bedreigd door de groep jongeren die Koudenhoorn en omgeving onveilig maakt. Eerder werd onder meer zijn auto vernield.

Naar aanleiding van de bedreigingen werd afgelopen week een camera met een directe verbinding naar de politie op zijn woonboot geplaatst. De beelden van deze camera maken nu deel uit van het onderzoek naar de aanslag. De politie wil (nog) niet bevestigen dat het om een aanslag gaat en laat weten dringend op zoek te zijn naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben.

De bewoner zelf dacht gisteravond in eerste instantie aan een ongeluk omdat de ontploffing plaatsvond op het moment dat hij stond te koken. Maar de ontploffing lijkt nu toch veroorzaakt door een explosief van buitenaf. Daarbij is het glas van de voordeur de woonboot in geslagen, waardoor de bewoner verschillende snijwonden opliep.

De bewoner is inmiddels op een geheime locatie ondergebracht en mag niet terugkeren voordat het gevaar van de groep jongeren is verdwenen. De vraag is hoe lang dat gaat duren. Eerdere gebiedsverboden en een recente grote politie-actie tegen de groep hebben niets uitgehaald. Ook na die laatste actie waren de jongeren binnen enkele dagen weer terug op de boten waarmee ze al maandenlang rond Koudenhoorn voor anker liggen.

Er worden deze week wel tijdelijk camera’s op de gemeentehaven geplaatst, zo kondigde de gemeente vandaag aan. Maar deze zullen daar slechts twee weken staan.

Inmiddels zijn op sociale media verschillende oproepen van Warmonders terug te vinden om het heft in eigen hand te nemen. Ze voelen zich bedreigd en hebben het idee dat de (lokale) overheid niets kan doen om ze te beschermen.