125 jaar Omtzigt: van turf, zand en grind tot watersportbedrijf

SASSENHEIM, 23 januari 2023 – Vrijdag was er taart en champagne voor de medewerkers van Omtzigt aan de Industriekade in Sassenheim. Dit jaar viert het bedrijf namelijk het 125-jarig bestaan. Wat ooit begon als een verveningsbedrijf en brandstoffenhandel werd uiteindelijk een watersportbedrijf. Foto’s firma Omtzigt

Het is 1898 als de vervener en brandstoffenhandelaar Omtzigt zich meldt bij de Kamer van Koophandel om zich officieel in te schrijven. Hij is de betovergrootvader van de huidige eigenaar Alexander Omtzigt die het bedrijf samen met zijn vrouw Miriam runt. Maar van turf hebben zij allang geen kaas meer gegeten. Van watersport wel. Toch is die overgang minder vreemd dan het op het eerste gezicht lijkt.

De vervener Cor Omtzigt maakte voor het transport van de brandstoffen gebruik van allerlei schuiten en vletten. Zijn zoon Jacobus Hendrikus had er nog veel meer, want hij besloot niet alleen in brandstoffen te handelen, maar ook in zand en grind. Het bedrijf werd zo groot dat de kleinzoon van de vervener, die net als hij Cor heette, besloot om het maar op te splitsen. Het zand- en grindgedeelte ging naar zijn jongere broers Piet en Henk. Cor hield zelf de brandstoffenhandel. Inmiddels zaten ook kolen en stookolie in het assortiment.
Voor het duwen en slepen van alle schuiten en vletten werden in die tijd al buitenboordmotoren gebruikt. Eén van die oude motoren is nog altijd aanwezig in het bedrijf.

Het gaat fout en weer goed
We zijn inmiddels halverwege de vorige eeuw beland. Cor heeft inmiddels zijn zoon Ko tot mede-eigenaar gemaakt. En dan gaat het fout. Er wordt in Nederland aardgas gevonden en eind jaren zestig zijn veel huishoudens en bedrijven overgeschakeld op aardgas als brandstof. De brandstoffenhandel liep sterk achteruit en het personeel liep weg.
Cor overleed rond die tijd en zoon Ko, die nu de touwtjes in handen had, besloot in zijn kolenloods langs de Rijn een botenkraan te gaan bouwen om daarmee plezierboten uit het water te halen voor de winterstalling. Zo ontstond een watersportbedrijf in de kiem.

Het ging inmiddels goed met Nederland. Mensen hadden steeds meer te besteden en vroegen Ko met enige regelmaat of de boten in zijn loods wellicht ook te koop waren. Ko en zijn vrouw Ria besloten daarom het roer volledig om te gooien. De brandstoffenhandel werd in 1971 een botenhandel, een watersportbedrijf, gevestigd aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude.
Het echtpaar kreeg drie kinderen en een van hen, Alexander, wilde dolgraag ook in het bedrijf. Dat was inmiddels zo uit zijn jasje gegroeid dat er naar een andere plek uitgekeken moest worden. Het werd de Industriekade in Sassenheim.
In 2010 heeft Alexander het bedrijf van zijn ouders volledig overgenomen. Samen met zijn vrouw Miriam breidde hij het verder uit.

Het is nu 2023. Omtzigt bestaat 125 jaar. Alexander en Miriam Omtzigt hebben drie kinderen. Wedden dat er tenminste eentje belangstelling heeft om het watersportbedrijf voort te zetten.

Hoge Rijndijk Zoeterwoude, 1977
Industriekade Sassenheim

Advertentie