
SASSENHEIM, 19 maart 2025 – Vandaag presenteerden het Erfgoedhuis Zuid-Holland en partners, waaronder de Stichting Beheer Park Rusthoff, een nieuw educatief programma dat leerlingen inzicht geeft in het koloniale verleden van Park Rusthoff in Sassenheim. Burgemeester Carla Breuer en leerlingen van basisschool De Regenboog overhandigden het eerste exemplaar van de lesbrief aan Ellen-Rose Kambel. Foto Floris Scheplitz/Erfgoedhuis Zuid-Holland
Kambel onderzocht haar familiegeschiedenis en kwam stuitte daarbij op de koloniale geschiedenis van het park. In 2017 schonk zij een houten bord met de tekst ‘Plantage Crappahoek’ aan Stichting Beheer Park Rusthoff. Dit bord, dat sinds 2018 in het park staat, dient als startpunt voor educatieve lessen.
Het lesprogramma dat vandaag werd gepresenteerd is gericht op groep 6, 7 en 8. Het brengt kinderen in contact met de sporen van het slavernij- en koloniale verleden in hun eigen omgeving. Een bezoek aan Park Rusthoff is een centraal onderdeel binnen de lessen en wordt begeleid door gastdocent Maria Karg, die zelf een familiegeschiedenis in de slavernij heeft. In drie lessen leren leerlingen over de geschiedenis van het park als buitenplaats, de link met de voormalige plantages in Suriname en de slaafgemaakte mensen die hier dwangarbeid verrichtten.
‘De Koloniale Sporen van Park Rusthoff’ koppelt lokale geschiedenis aan bredere thema’s als slavernij, de VOC, de WIC en kolonialisme. Het educatieve programma sluit daarnaast aan bij het burgerschapsonderwijs met onderwerpen als vrijheid, gelijkheid en globalisering. Scholen die willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via www.verwonderomdehoek.nl.
Het project wordt financieel gemaakt door de Erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie Zuid-Holland en is een samenwerking tussen Erfgoedhuis Zuid-Holland, Kunstgebouw, Stichting Stil Verleden, Cultuureducatiegroep en Stichting Beheer Park Rusthoff.