VOORHOUT, 11 januari 2024 – Dinsdag werd bij de jubilerende kinderkookclub in de KTS de 5e druk van het kinderkookboek “De Jonge Garde” gepresenteerd. Foto’s Mariska de Graaff
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Fleur Suijten, die 25 jaar geleden het ontwerp en de foto’s voor dit boek maakte, samen met kookclub-initiatiefnemer Willem Vogels. Het wordt door de kinderen tijdens de kooklessen gebruikt. Er staan recepten in, maar er is ook voldoende ruimte opengelaten om zelf aantekeningen te maken. Deze 5e druk is een speciale editie voorzien van een jubileumlogo, waarin onder andere een foto staat van Madelief, die nu op de kookclub zit. Haar moeder Liza zat namelijk 25 jaar geleden in de allereerste kookclub. “Dat is best wel bijzonder”, zegt Vogels daarover.
De club bracht, naast het kookboek “De Jonge Garde” al eerder een kookboek uit onder de naam “Smullen”. Van beide boeken zijn inmiddels 12000 exemplaren in gebruik. “Dat is best veel”, zegt Vogels.
“Was je handen, leg je snijplank klaar, trek je schort aan en schrijf in!”, lezen we op de website van “In Den Voorhoutsche Pot”, zoals de kinderkookclub officieel heet. En inschrijven doen de Voorhoutse kinderen in grote getalen en nu dus al 25 jaar lang. Vrijwilligers en sponsoren zorgen ervoor dat de kookclub draait. De begeleiders zijn professionals op culinair gebied, die allemaal belangeloos meewerken.
De kooklessen zijn bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Ze leren van alles over hygiëne en voedingsmiddelen. Dat laatste is niet alleen leerzaam, maar ook belangrijk. Uiteraard wordt er ook gekookt. Er zijn in die 25 jaar al meer dan 500 lessen gegeven.
Die lessen zijn aan het eind van de middag en het eten wordt dan mee naar huis genomen, zodat huisgenoten mee kunnen genieten. Dus de druk om kwaliteit te leveren staat wel op de ketel. Er is grote belangstelling voor de kooklessen, waaraan steeds 24 kinderen kunnen deelnemen. De wachtlijst kan flink oplopen. Meestal kookt er ook een gast mee, op 2 april van dit jaar zal dat de burgemeester zijn. Gisteren werden er koekjes gebakken onder begeleiding van docent Cees Hoek, een voormalig patissier.
De kinderen dragen een sloof van de club tijdens het bereiden van het eten of het lekkers, maar ze hebben in dit feestjaar een eigen rood schort met bijbehorende koksmuts. Die mogen ze aan het eind van het jaar houden.
KiKa
Vanwege het jubileum komt de kookclub dit jaar in actie voor KiKa, een organisatie die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkanker. Zo gaat de opbrengst van deze speciale druk van “De Jonge Garde” erheen en in mei worden er voor dit goede doel pizza’s gebakken. Willem Vogels gaat met zijn wandelvriendenclub een gesponsorde vierdaagse lopen. KiKa komt in december langs om het ingezamelde geld op te halen.