Afvalscheiding: we doen het steeds beter, maar restafval is een aandachtspuntje

TEYLINGEN, 5 december 2024 – De gemeente laat via een persbericht weten dat Teylingers het steeds beter doen op het gebied van afvalscheiding. Werd in 2020 nog 62% van het afval gescheiden, inmiddels is dit opgelopen tot 69%. Er wordt steeds minder restafval aangeboden. Archieffoto gemeente Teylingen

Heleen Hooij, wethouder Duurzaamheid, is blij met deze vooruitgang: “Dit geeft aan dat inwoners willen bijdragen aan minder CO2 uitstoot en dat zij goed op de hoogte zijn van wat in welke bak hoort. Door afval gescheiden aan te bieden, kunnen grondstoffen gerecycled worden, zoals groenafval, verpakkingen, papier, glas en textiel”.

Maar toch
De hoeveelheid restafval per inwoner is van 186 kilo in 2020 afgenomen naar 133 kilo. We hebben het dan over het restafval dat wij in onze grijze bakken gooien en naar de milieustraat brengen. Dat is zo’n 53 kilo in drie jaar. Teylingen wil echter naar 100 kilo toe per inwoner. Dat zou moeten lukken. De gemeente geeft namelijk aan dat van de hoeveelheid restafval die wordt aangeboden, nog steeds voor 72% bestaat uit recyclebare materialen als groenafval (35%), papier, glas en textiel.

Dumpingen
Het aantal meldingen van illegale afvaldumpingen is volgens de gemeente ongeveer gelijk gebleven. Het zijn er ruim 2200. De dumpingen komen vooral voor in buitenwijken en op plaatsen waar afvalcontainers ontbreken of moeilijk bereikbaar zijn. Illegale afvaldumping blijft voor de gemeente een aandachtspunt. Het wordt als vervelend ervaren door inwoners en het opruimen kost geld.

Net als andere gemeenten werkt Teylingen aan de landelijke doelstellingen: 100 kg restafval per inwoner per jaar en minstens 60% van het gescheiden afval moet bruikbaar zijn voor hergebruik. In het komende jaar werkt de gemeente nieuw beleid uit om de landelijke doelstellingen te bereiken.