Beschildering spoorviaduct Warmond

WARMOND, 17 juni 2024 – Er wordt op verkeerstechnisch gezien rustige momenten, hard gewerkt aan een nieuwe beschildering van het spoorviaduct over de Oranje Nassaulaan. De oude beschildering dateerde uit 2009 en was hard aan vervanging toe.

Zowel de oorspronkelijke beschildering als de nieuwe, kwamen er dankzij een initiatief van omwonenden. Het spoorviaduct van Warmond was het allereerste viaduct in Teylingen dat werd voorzien van een beschildering. Nu kost het aanbrengen ervan circa 50.000 euro, maar in 2009 was dat aanzienlijk minder. Destijds was er eigenlijk geen budget en de beschildering werd een project van het jeugd- en jongerenwerk, onder leiding van een professionele graffiti kunstenaar. Het viaduct werd een weekend lang in de avond en nacht volledig afgesloten en klaar was Kees.

De nieuwe beschildering wordt aangebracht door een professionele Warmondse graffitikunstenaar met een aantal collega’s. Die gaan op rustige momenten in de weekenden aan het werk. Verkeersregelaars zetten dan een weghelft af en zorgen dat het verkeer er soepeltjes langs kan. Het ontwerp dat wordt gerealiseerd heeft de instemming van een afvaardiging van de inwoners, de ondernemers en de Warmondse kunstenaars. Het geld ervoor komt deze keer uit de gemeentelijke reserves. De gemeenteraad ging in april akkoord met deze greep in de gemeentelijke spaarpot.

De achterliggende gedachte van het beschilderen van viaducten is dat er minder graffiti op verschijnt als het al mooi beschilderd is. Zo’n viaduct zie er dan goed uit, het geeft een gevoel van veiligheid en het scheelt een stuk in de onderhoudskosten, want anders moet er met regelmaat graffiti worden verwijderd.