Brandweer rukt uit voor dakbrand wooncomplex Marius (met filmbeelden)

WARMOND, 16 november 2023 – De brandweer is donderdag uitgerukt voor een dakbrand in wooncomplex Marius aan de Mgr. Aengenentlaan. De brand ontstond in de kapel van het voormalige Mariëngaerde, tussen het gewelf en het dak. De brandweer ging met hoogwerkers het dak op en ging door de dakkapellen naar binnen. De brand werd gemeld door een bewoner die rook uit de dakkapellen zag komen.

De brandweerlieden wisten de brand snel te blussen, eerst met brandblussers daarna met water. Het dakbeschot bleek in brand te staan, maar volgens een woordvoerder van de brandweer was de schade beperkt. De brandweer voerde vervolgens ook sloopwerkzaamheden uit om er zeker van te zijn dat de brand uit was. Ook die schade bleef volgens de brandweer beperkt. Men heeft geen idee van de oorzaak van de brand. De korpsen van Warmond, Voorhout, Leiden-Noord en Rijnsburg waren ter plekke.

 

Kapel
De eerste steen van de kapel werd gelegd in 1843. Na vertrek van de vorige eigenaar Marente, is hij niet meer gebruikt als kerk. Na de ontwijding is in nauw overleg met het Bisdom Rotterdam gekozen voor een waardige omgang met christelijk religieus erfgoed. De kapel is nu een ontmoetingsplaats voor de bewoners van het voormalige seminarie, een gebouw dat nu Marius heet. Veel is teruggebracht in de oude sfeer zoals het altaar, de vloer en de ramen. De kapel in neogotische stijl is een ontwerp van architect Theo Molkenboer.

Advertentie