VOORHOUT, 11 december 2023 – Met de wereldwijde campagne Orange the World werd twee weken lang aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Het raakt nauw aan een thema dat hoog op de agenda van de gemeente Teylingen staat: het tegengaan van huiselijk geweld. “We moeten zorgen dat mensen de weg naar hulp weten te vinden”, vindt burgemeester Carla Breuer. Archieffoto Oranje aangelicht Gemeentekantoor, Edwin van der Wijngaard
Een op de vier vrouwen en meisjes in Nederland heeft te maken gehad met een vorm van seksueel misbruik of geweld. Om hier aandacht voor te vragen, deed Teylingen van 25 november tot en met 10 december mee aan de campagne Orange the World. “Ik denk dat weinig mensen beseffen hoe hoog die cijfers zijn”, vermoedt burgemeester Carla Breuer.
Veiligheid is een onderwerp waar de gemeente het hele jaar door mee bezig is. Samen met andere organisaties probeert de gemeente de veiligheid in de dorpen te vergroten, bijvoorbeeld door huiselijk geweld tegen te gaan. Daaronder valt bijvoorbeeld geweld door (ex)-partners of kindermishandeling, maar ook ouderenmishandeling. “Helaas kunnen we dit niet in alle gevallen voorkomen. Juist daarom moeten we ervoor zorgen dat degenen die het overkomt de weg naar hulp weten te vinden”, stelt burgemeester Breuer.
Advies vragen bij Veilig Thuis
Om huiselijk geweld tegen te gaan, werkt Teylingen samen met andere organisaties, zoals Veilig Thuis. “Bij ons kun je terecht als je zelf slachtoffer bent van huiselijk geweld, maar ook wanneer je je zorgen maakt over iemand in je omgeving”, vertelt Angela Ramlal, die als maatschappelijk werker werkt bij Veilig Thuis Hollands Midden. “Wij kunnen dan onderzoek doen naar de situatie en adviseren welke hulpverlening past. Of Veilig Thuis kan onderzoek doen naar de situatie Ook plegers kunnen ons benaderen: zij kunnen ook hulp gebruiken.”
Contact opnemen met Veilig Thuis kan altijd anoniem, benadrukt ze. “Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, maar ook via de chat op onze website. Wij helpen je dan op een rijtje te zetten wat er speelt en welke hulp er nodig is.”
Als direct gevaar dreigt, dan wordt meteen een oplossing gezocht. Een slachtoffer kan bijvoorbeeld onderdak krijgen in een opvang. Soms krijgt een dader een huisverbod, dit moet de burgemeester afgeven. “Dat is een ingrijpende beslissing, dus ik laat me goed informeren”, vertelt burgemeester Breuer. In andere gevallen gaan hulpverleners in gesprek met de betrokkenen. Samen bespreken ze wat er nodig is om de situatie te verbeteren. “We kijken hoe we slachtoffers kunnen ondersteunen en sterker maken, maar ook wat we de dader kunnen bieden om beter om te gaan met zijn of haar agressie. Daarvoor verwijzen we direct betrokkenen naar de juiste hulpverlening. We willen dat het veilig blijft”, vertelt Angela van Veilig Thuis.
Voor Ieder 1 biedt hulp
Binnen twee weken wordt hulp opgestart wanneer er sprake is van onveiligheid. Daarvoor zorgt Voor Ieder 1, een organisatie waar inwoners van Teylingen sinds 2021 met al hun hulpvragen terechtkunnen. Soms is deze instantie al betrokken, maar het kan zijn dat er extra ondersteuning nodig is. “Wij gaan het liefst met alle betrokkenen om tafel, tenzij dat te onveilig voelt. Wij helpen ze om afspraken te maken en een plan te maken dat bij hen past”, vertelt Janine la Grand, manager Teylingen van Voor Ieder 1.
Ze moedigt slachtoffers van huiselijk geweld aan om altijd hulp te vragen. “Schakel Veilig Thuis in, zij weten het beste hoe ze je kunnen helpen. Natuurlijk mag je ook altijd bij Voor Ieder 1 aankloppen, wij kunnen ook met je meedenken. En probeer erover te praten met iemand in je omgeving.” Angela (Veilig Thuis): “Je kunt ook bij je huisarts langsgaan: die kent jou en weet de route naar de hulpverlening. Ben je direct in gevaar, bel dan 112.”
Mensen die huiselijk geweld vermoeden, kunnen het beste het gesprek aangaan met het slachtoffer. “Je merkt misschien dat iemand zich anders gedraagt of zich terugtrekt. Op de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl zie je hoe je signalen kunt herkennen of een gesprek kunt beginnen. En natuurlijk mogen ook zij altijd Veilig Thuis benaderen”, adviseert Angela. Janine la Grand: “Bespreek je zorgen, zonder oordeel of druk. En laat weten dat je er voor iemand bent.”
Meer informatie vind je op www.veiligthuishollandsmidden.nl en www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl