Draaiorgel voor de deur: oudste inwoner 106

VOORHOUT, 21 november 2022 – De oudste inwoner van Teylingen, mevrouw Akkie Phaff-Kramer, is gisteren 106 jaar oud geworden. Ze woont nog zelfstandig. Naast haar familie, kwamen ook burgemeester Breuer en wethouder Wietsma haar feliciteren. Voor de deur speelde een draaiorgel. Beeldmateriaal Mariska de Graaff

Mevrouw Phaff vond het heel fijn om dit feest met iedereen te kunnen vieren. De burgemeester had cadeautjes en bloemen meegebracht. Er zat een heel bijzonder cadeau bij, een mooie foto die vorig jaar was genomen tijdens haar 105e verjaardag toen ze bij het draaiorgel danste. Wethouder Wietsma was meegekomen omdat zij ooit de fysiotherapeut van mevrouw Phaff was, die op hoge leeftijd ook nog de ouderengymnastiek bezocht. Sinds corona doet ze dat niet meer, maar mevrouw Phaff doet nog wel dagelijks oefeningen om zo fit mogelijk te blijven. Ze wordt wel wat stijver en gaat slechter lopen.

Vorig jaar, toen ze 105 werd, danste ze dus nog op de vrolijke noten van het draaiorgel. Met dit slechte weer besloot ze echter dit jaar er alleen even naartoe te lopen. Ze is nog fit, alleen haar ogen laten haar wel in de steek. Dat vind ze vervelend, maar met telefoneren is het geen probleem, ze weet alle telefoonnummers die ze nodig heeft gewoon uit het hoofd.

De jarige heeft besloten geen afspraken meer te maken voor haar verjaardag van volgend jaar. Ze plukt de dag omdat elke dag de laatste kan zijn en zegt anderen dat ook te doen. Iedere dag is er ook een lekker glaasje rode wijn, al haar hele leven lang. En toasten met champagne? Ja, natuurlijk!

Mevrouw Phaff werd net na de Eerste Wereldoorlog in Friesland geboren. Haar vader had daar een manege en thuis gold “eerst de paarden, dan de kinderen “. Ze ging in Amsterdam studeren en werd daar Apotheker. Ze herinnert zich nog de Tweede Wereldoorlog en met name het feit dat mensen uit de buurt afscheid kwamen nemen omdat ze naar Duitsland moesten om te werken. Ze kwamen echter nooit terug, ze werden vermoord. Daar heeft zij het nog altijd moeilijk mee. In die periode besloot zij Amsterdam te verlaten en op de fiets terug te gaan naar Friesland om daar het einde van de oorlog af te wachten.

Advertentie