Aanhouding na explosie portiekwoningen Westerstraat in Sassenheim

Sassenheim, 10 mei 2021 – Meerdere explosies hebben maandagmiddag in de Westerstraat in Sassenheim twee portiekwoningen verwoest. De brandweer was twee uur bezig om de brand onder controle te krijgen. Voor zover nu bekend zijn er geen slachtoffers gevallen bij de explosie.¬†Omwonenden zeggen dat zij maandagmorgen de politie nog hebben gebeld voor overlast door laswerkzaamheden in de nu ontplofte woning. De 43-jarige bewoner is aangehouden. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting. Foto’s Edwin van der Wijngaard.

Explosies
Omwonenden hoorden rond 15.00 uur meerdere explosies. Het raam van de woning is hierbij aan de overkant van de Westerstraat terechtgekomen.

Emmertje water
De 43-jarige bewoner stond bij het uitbreken van de brand in de tuin en vroeg een omwonende nog om een ‘emmertje water’ terwijl het huis al in brand stond. De man heeft volgens getuigen nog even naar de brand gekeken en is toen weggelopen. Via Burgernet werd een oproep gedaan om naar de man uit te kijken.

Brandweer
Volgens Ingrid Gort, woordvoerder van veiligheidsregio Hollands Midden, was bij aankomst van de brandweer onduidelijk of er nog bewoners in de woningen waren. Het was niet veilig om de panden te doorzoeken. Meerdere ambulances en een traumahelikopter stonden daarom stand-by. Later wisten de hulpdiensten contact te leggen met de bewoners van de uitgebrande woningen.

Overlast
De 43-jarige Sassenheimer is volgens meerdere omwonenden een bekende overlastgever . Hij zou onder andere ’s nachts geluidsoverlast veroorzaken met boorwerkzaamheden. En maandagmorgen was hij dus bezig met laswerkzaamheden in de getroffen woning.

Woordvoerder Gort kan nog niets zeggen over de oorzaak van de brand. De politie stelt een onderzoek in. Gort bevestigde wel dat de politie in het verleden vaker moest langskomen bij de getroffen woning: “Ik heb gehoord dat de politie meerdere momenten heeft gehad om bij dit pand te zijn.”

Gevel niet stabiel
De gevel van de woningen is instabiel. De brandweer kan daarom niet veilig naar binnen. Om er voor te zorgen dat zowel brandweer als de politie veilig kunnen werken, gaat een aannemersbedrijf de gevel stutten.

De bewoners van het tweede portiek kunnen naar hun woning terugkeren. Voor de bewoners van de  getroffen woningen wordt onderdak geregeld. De woningbouw en stichting Salvage gaan met de bewoners zorgen voor de verdere afhandeling de schade. Een aantal woningen hebben rook en waterschade opgelopen.

Veiligheid kwijt
“De explosie heeft een grote impact op de mensen die naast de getroffen woning leven. Wat mij aangrijpt is dat mensen hun gevoel van veiligheid kwijt zijn”, zegt burgemeester Carla Breuer. De burgemeester zegt niet bekend te zijn met overlast vanuit de woning waar de ontploffing plaatsvond.

Foto’s Anneke van der Heiden:

Foto’s Mariska de Graaff:

In de Burgernet oproep stond dat de gezochte verdachte een 33-jarige man is, dat blijkt niet correct. Het gaat om een 43-jarige verdachte.