Fiets- en voetgangersbrug over Haarlemmertrekvaart komt eraan

VOORHOUT, 16 november 2023 –  De bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Haarlemmertrekvaart gaat in het eerste kwartaal van volgend jaar van start. Het ontwerp is gereed. Momenteel wordt een aannemer gezocht. Die aanbesteding loopt tot eind januari. De brug is volgens planning dan eind volgend jaar gereed. Illustraties IPV Delft

Het fietspad langs de randweg wordt door deze brug verbonden met de Leidsevaart in Noordwijkerhout. Hij ligt in de buurt van het einde van het fietspad dat vanaf de Spoorlaan naar de randweg is getrokken. Inmiddels zijn alle vergunningen verleend voor de bouw van dit bijzondere bouwwerk. Bijzonder omdat de brug door ruimtegebrek aan de Noordwijkerhoutse kant, op hoogte komt boven het water. Parallel aan de oever. Daarna volgt een bocht om de oversteek te maken. Daardoor ontstaat niet alleen een bijzonder uiterlijk, maar is ook een bijzondere constructie vereist om de krachten goed op de vangen.
Het dek van de brug is eigenlijk een soort stalen koker waarmee de krachten als gevolg van die afwijkende vorm, kunnen worden opgevangen. De stalen constructie rust onder water op een betonnen fundering. De verlichting komt in de brugleuning en schijnt alleen op het brugdek. Vleermuizen die jagen over het water, kunnen dat dan gewoon blijven doen. Ze hebben geen last van de verlichting.

 

Advertentie