Gemeente wil supermarktlocatie aan Voorhoutse Herenstraat kopen

VOORHOUT, 1 september 2020 – De gemeente wil het gebouw van de voormalige Plus supermarkt met parkeerterrein voor 900.000 euro kopen. De locatie aan de Herenstraat 66-68 is volgens wethouder Heleen Hooij ‘een kans om het centrum te versterken en te verbeteren’ met een combinatie van parkeren, een multifunctioneel centrum en daarboven woningen.

Na een periode van 5 jaar leegstand werd de locatie onder andere gehuurd door een Poolse supermarkt die het parkeerterrein vrij hield voor eigen klanten. Hierdoor ontstonden parkeerproblemen in het centrum. Het gebouw staat nu weer leeg. De gemeente wil voorkomen dat een andere koper het parkeerterrein weer afsluit. De sloop- en bijkomende kosten zijn 200.000 euro.

Multifunctioneel centrum, wonen en parkeren
Hooij wil voormalige supermarkt met parkeerterrein kopen om ‘iets innovatiefs’ neer te zetten. Er is nog geen keuze gemaakt waar de aankoop precies voor gebruikt wordt. Hooij denkt aan een combinatie van een multifunctioneel centrum, wonen en parkeren. Een multifunctioneel centrum in het dorpshart kan volgens de gemeente een positieve bijdrage leveren op het gebied van welzijn, werk en zorg.

Als de gemeente alleen 63 parkeerplaatsen aanlegt, dan zijn met circa 22.000 euro per plek wel flink duurder dan de 7.000 euro die in de parkeernota gerekend wordt per parkeerplaats.

Kritiek
Don Verhoeff (GroenLinks) vraagt zich af de gemeente wel de juiste prijs betaalt. Daarnaast wil hij ondernemen met grondaankopen overlaten aan ondernemers. Ook Dion Piket noemt de aankoop luchtballonnenpolitiek. “We zitten zo boven de 2,5 miljoen om het te kopen en iets te bouwen. Dat kan je echt niet maken. Trap er niet in’, aldus Piket. Hij ziet liever dat parkeerproblemen in Warmond worden opgelost. Het CDA noemt de aankoop een oplossing voor een niet-bestaand probleem.

Een meerderheid PvdA, ChristenUnie, Groen en Leefbaar Teylingen, Trilokaal, D66 en VVD steunen de aankoop wel. “Het geeft ons mogelijkheden om in te vullen. We kunnen er meer mee doen dan alleen parkeren”, zegt Mirjam Mack (ChristenUnie). Katja Heede (D66) wil één of twee verdiepingen aan woningen op een multifunctioneel centrum zetten.

Advertentie