Heijnes expositie geopend: Wethouder Wietsma schildert “open….” (video)

WARMOND, 8 september 2023 – Aan het eind van de middag is in de Roekenhof, het onderkomen van het Historisch Genootschap Warmelda, door wethouder Wietsma een tentoonstelling geopend met werken van de Kagerplassenschilder Marinus Heijnes.


Ze deed dat door een print van een schilderij van Heijnes te onthullen en vervolgens in de lucht van dat schilderij het woord “open” te schilderen. De wethouder nam enthousiast het palet met verf en de kwasten ter hand en sloeg aan het schilderen. Daarmee was de tentoonstelling dan officieel geopend. Iedere zaterdag wanneer de deuren van de Heijnes-expositie open gaan, zal dit door Wietsma vervolmaakte schilderij, voor de deur van de Roekenhof staan. Op de foto van links naar rechts Aad Boer (Warmelda), wethouder Wietsma en Gert Wentzel (Marinus Heijnes Stichting).

De wethouder noemde het een eer deze expositie te mogen openen. Wietsma: “Ik wist niet wie Heijnes was en via internet vond ik tal van schilderijen van hem. Het waren prachtige taferelen. Het is Haagse school. Die kenmerken zie je er direct in”.
Heijnes woonde in een klein huisje op het Kaageiland, maar zodra hij daar met zijn roeiboot wegvoer om te gaan schilderen, zat hij in Warmond of in Sassenheim. Op een van zijn schilderijen is ook een zeppelin te zien. Die vloog op 13 oktober 1929 onder andere over de Kaag, Warmond en Sassenheim voor een promotietocht. In dat luchtschip zaten ook zes Sassemers, het gezin Koning en het echtpaar Arentshorst. Dit schilderij kwam in 2013 in handen van Warmelda. De andere circa veertig schilderijen op deze tentoonstelling zijn van de Stichting Marinus Heijnes en een aantal particulieren.

Heijnes heeft heel veel schilderijen van de Kagerplassen gemaakt. Maar er is ook een aantal voorbeelden te zien van ander werk. De tentoonstelling loopt tot in december van dit jaar en is te zien in de Roekenhof, Herenweg 84 in Warmond. Iedere zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur. Vanwege de monumentendag dit weekend, ook eenmalig op zondag de 10de, van 13.00 tot 14.00 uur.